Octavian Jurma: „Nu e cazul să fim mai relaxați decât restul lumii”

Propunerea testării celor care vin în țară, anunțată de Raed Arafat, a fost discutată în cadrul INSP

Epidemiologul Octavian Jurma salută propunerea pe care șeful DSU Raed Arafat a făcut-o cu privire la testarea tuturor celor care vor veni în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, fie că se vorba de vaccinați sau nevaccinați, în contextul apariției noii tulpini, Omicron, cu mult mai contagioasă decât cea care încă este dominantă în Europa. Propunerea anunțată de Arafat, a fost discutată în cadrul INSP, dar a fost respinsă în ședința de guvern, pe considerente logistice, însă ministrul Sănătății Alexandru Rafila a dat asigurări că se vor căuta alte soluții.

 „De data aceasta dr Raed Arafat are perfectă dreptate. Nu e cazul să fim mai relaxați decât restul lumii.  De altfel este o măsură care a fost anunțată și de Joe Biden, Președintele Statelor Unite pentru intrarea în SUA, indiferent de statusul vaccinal. Astfel de măsuri simple și eficiente și se pot implementa foarte rapid, astfel încât pot încetini cu săptămâni debutul unui val în cazul unei versiuni atât de infecțioase cum este Omicron”, a scris Octavian Jurma pe contul său de Facebook, subliniind faptul că propunerea transmisă de Arafat a fost respinsă de guvern.

„Suspiciune înaltă” de infectare cu varianta Omicron în România

De altfel, acesta se întreabă, retoric, dacă guvernanții sunt suparăți că România s-a luat după restul Europei și a băgat Africa de Sud în lista roșie, ca urmare a apariției variantei Omicron. „Dacă îi lăsam pe lista verde, cum erau la începutul săptămânii trecute, românii noștri reveneau liniștiți (n.r. echipa de rugby CSM Baia Mare, în rândul cărora s-a depistat un caz pozitiv de Covid), mergeau acasă și răspândeau Omicron, în vreme ce guvernul putea declara că la noi e altfel și putem să ne relaxăm în continuare”, a mai scris Jurma.

Epidemiologul a atins și un subiect sensibil, cel al certificatelor verzi pentru participarea la diverse activități publice, refuzul acestora în biserică fiind prezentat ca „o  victorie”, deși aceasta se număra printre excepții încă din 25 octombrie când au fost introduse restricțiile pentru persoanele nevaccinate. „Vedem că în continuare refuzul unor măsuri elementare de protecție și prevenție ni se prezintă ca o grijă deosebită față de cetățeni. Până și refuzul de către BOR a certificatului verde ne-a fost prezentat ca o «victorie» prin care s-a obținut sprijinul bisericii în combaterea pandemiei! Suntem în plin proces de instalare a tiraniei negaționiste și o să plătim un preț mare până ne vom trezi din nebunia asta colectivă”, a concluzionat Octavian Jurma.

Alexandru Rafila: „Săptămâna viitoare vom avea un set de măsuri care să fie adaptate situației epidemice”

Articolul precedentScandal și vociferări la Târgul de Crăciun din Constanța
Articolul următorSub sloganul „Stop abuzurilor”, Cristian Popescu Piedone, primarul PPU s-l al sectorului 5, are cuvinte de laudă pentru echipa sa: „Sectorul 5 nu mai este rușinea Bucureștiului”