Sursă foto: stirileprotv.ro
Sursă foto: stirileprotv.ro

În ianuarie 2021, Polonia interzicea, aproape în totalitate avortul.

Singurele trei motive pentru care mai poți avorta sunt: sarcinile rezultate din viol, din incest sau dacă sarvina pune în pericol viața mamei.

În situația în care fătul are o malformație gravă, nu, nu poți întrerupe sarcina. Tribunalul constituțional polonez a considerat că o malformație gravă nu reprezintă o amenințare la viața mamei. Pentru că pe ei i-a interesat, direct, partea fizică și imediată a medicinei.

Interesant cum, atunci când regimul se duce ușor-ușor înspre dictatură, câteva persoane pot hotărî ce ai voie să faci cu corpul tău, cu viața ta, cu fericirea ta. Nu e Polonia singurul caz dar, cu siguranță, e unul dintre cele mai flagrante din Uniunea Europeană.

În urma deciziei, în Polonia au avut loc multiple manifestații

S-a ieșit în stradă, s-a protestat, s-a discutat mult și degeaba. Legea rămâne așa cum a fost stabilit.

Asta, în condițiile în care, pe an, în Polonia erau declarate mai puțin de 2.000 de avorturi legale. Dar, estimativ, numărul femeilor care fac avorturi ilegale sau le fac în străinătate e undeva la 200.000.

Vă mai aduceți aminte de vremurile de tristă amintire, în care și în România avorturile erau ilegale? Ei, undeva în zona aceea e, acum, Polonia.

În prezent, în Polonia

Au loc alte manifestații pentru că, în urma refuzului medicilor de a întrerupe sarcina, au murit atât fătul, cât și mama.

Practic, pentru a nu risca o condamnare penală, medicii au condamnat-o la moarte.

Au așteptat să moară fătul, iar femeia (30 de ani) a făcut septicemie și a murit, și ea.

Situația nu se încadra în situațiile ”legale” din Polonia. Nici măcar nu se poate spune că ar fi fost vorba de un refuz al femeii de a duce sarcina la bun sfârșit. Pur și simplu s-a întâmplat.

Dar genul ăsta de cazuri trebuiau să fie de domeniul trecutului. Din vremurile când medicii nu aveau nici știința, nici aparatura necesară. Nu pentru că, din considerente morale și religioase, unii își impun voința asupra altora.

Pentru că, practic, asta s-a întâmplat: alții au hotărât că au drept de viață și de moarte asupra femeilor din Polonia. Iar când spun ”viață”, nu mă refer numai la partea aia, în care ești, clinic, viu. Mă refer și la modul în care alegi să-ți trăiești viața.

A naște sau a nu naște e o alegere personală. Nu ar trebui să fie treaba nimănui aparatul reproducător al altei persoane. Nici dacă vrea sau nu să aibă grijă de un copil cu malformații. Nici dacă vreau sau nu să fie legată, timp de ani buni, de o altă viață.

Nu, întreruperea de sarcină nu ar trebui să fie folosită ca metodă de contracepție. Dar nici nu e corpul tău acela asupra căruia încerci să-ți impui voința.

Legea cu forța a mai făcut (încă) o victimă.

Câte femei trebuie să mai moară pentru că medicii se tem să ia măsuri din cauza legilor?” (reprezentantul Federației Internaționale de Planificare Parentală din Polonia)

Articolul precedentNicușor Dan a resimțit restricțiile din cauza certificatului verde
Articolul următor„Rabla pentru electrocasnice”, ediția de Sărbători
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.