sursă foto: DNA

Sabin Gavril Pășcan, inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Mureș, este suspect într-un dosar penal instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș.

Pășcan este acuzat de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dar și de două fapte de luare de mită.

Din ce detaliază procurrii anticorupție, „generalul” IȘJ Mureș a primit drept mită atât bani, cât și alte beneficii, respectiv un spectacol de muzică populară.

Faptele, arată DNA într-un comunicat, s-au petrecut toate anul acesta, având legătură atât cu examenul de bacalaureat, cât și cu transferul unui elev de la o unitate de învățământ la alta.

În perioada organizării examenului de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2023, suspectul Pășcan Sabin Gavril ar fi determinat persoanele implicate în supravegherea desfășurării probei de matematică să ajute o persoană să promoveze acest examen.

În același context, inspectorul general școlar ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 3.000 euro pentru a ajuta o altă persoană să promoveze examenul de bacalaureat.

În data de 14 martie 2023, suspectul Pășcan Sabin Gavril, după ce ar fi aprobat transferul unui școlar de la o unitate de învățământ la alta, ar fi pretins părinților acestuia (soliști de muzică populară) susținerea unui moment artistic, cu titlu gratuit, la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale, lucru acceptat de către aceștia. Ulterior, momentul artistic respectiv ar fi fost susținut, tot cu titlu gratuit, de către o colegă a celor doi soți”, se arată în comunicatul DNA.

Ancheta nu l-a vizat doar pe inspectorul școlar general din Mureș, pentru că, „anterior, persoana care a remis suspectului, cu titlu de mită, suma de 3.000 euro a încheiat cu procurorii anticorupție, în data de 28 iulie 2023, un acord de recunoaștere a vinovăției acesta fiind de acord cu încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și cu felul și cuantumul pedepsei aplicate respectiv 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare”. Totodată, conform DNA, „în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”.

Articolul precedentBoloș, încrezător ca ministru de Finanțe: „Pachetul de măsuri trebuie să ne aducă încă din 2023 o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei”
Articolul următorPrimarul din Urziceni, dat afară din PNL; decizia are legătură cu cazul femeii care a născut pe trotuar, în faţa Spitalului Urziceni