Sursa: Facebook

Calcule peste calcule la Guvern, în condițiile în care deficitul bugetar al țării noastre creează probleme nu doar în ceea ce privește nivelul de trai, ci și în ceea ce privește măsurile pe care le-ar putea lua Uniunea Europeană vizavi de Planul nostru de Redresare și Reziliență.

Din acest motiv, membrii coaliției de guvernare își fac planuri vizavi de ceea ce ar putea tăia, astfel încât să nu se simtă… dar să conteze.

După ce zilele trecute liderii partidelor din coaliție – Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat că au ajuns la un acord privind planul de reducere a deficitului bugetar, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a venit la rândul său cu explicații.

Potrivit lui Boloș, ministerul pe care îl conduce acum este „în postura de integrator”, mai clar, „face simulări asupra impactului pe care diferite propuneri fiscal-bugetare îl pot avea, pentru ca Guvernul României să ajungă la o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli și venituri”.

Și, din ce detaliază Boloș pe Facebook, încă se lucrează intens la „analiza simulărilor pachetului care trebuie să genereze efecte care să se resimtă de anul acesta și că continue și după 2024”.

Concluzia a fost că deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul nostru și este momentul să acționăm ferm și să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă.

Tocmai de aceea pachetul de măsuri trebuie să ne aducă încă din 2023 o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei.

Să nu uităm că România este singura țară din UE ținută sub atentă observație, pentru că în mod persistent consumă mai mult decât produce. Și suntem avertizați că riscăm să pierdem toți banii europeni ce ne sunt alocați.

Primul pas, unul vital, trebuie să îl facă statul: să reducem din cheltuielile publice şi să utilizăm mai eficient banul public.
Principiile luate în calcul sunt reducerea de cheltuieli prin mai multe tipuri de măsuri, inclusiv de reformă administrativă, precum și atragerea echitabilă de venituri la buget, fără a afecta categoriile care aveau un grad de suportabilitate redus, sub posibilități.

Avem o serie întreagă de măsuri luate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, iar prin acestea dăm semnalul clar că efortul de echilibrare bugetară începe cu statul și e făcut în cea mai mare parte de stat.
Ne concentrăm pe diminuarea numărului de secretari de stat şi altor funcţii de demnitate publică, a numărului de posturi vacante în sectorul public, pe reducerea numărului șefilor din instituții, precum și pe stabilirea unui plafon pentru acordarea voucherelor de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană.

Cât despre măsurile fiscale, fac încă o dată precizarea că nu există, pentru moment, nici simulări finale, nici decizii finale, convenite în Coaliția de guvernare. Nu ne dorim să bulversăm mediul de afaceri sau populația, vom prezenta transparent și integrat toate propunerile și deciziile pe care Guvernul Ciolacu le va lua în această zonă.

În toate discuțiile în care am avut un cuvânt de spus am subliniat că planul final trebuie să cuprindă măsuri pentru România, măsuri pentru români, pentru a trece cu bine de acest moment de răscruce, în care volumul de investiţii de 75 de miliarde de euro pe care îl avem în față să poată să fie dus la bun sfârşit”, asigură ministrul Boloș.

Articolul precedentContractul de finanţare pentru Autostrada A7 România ar putea deveni lege în ședința de Guvern de astăzi
Articolul următorInspectorul general al IȘJ Mureș, acuzat de instigare la abuz în serviciu și luare de mită