Sursa: Facebook

Echipele de inspectori ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2023 au desfășurat, în perioada 26 iunie – 2 iulie, controale la 1.549 de unități, atât în stațiunile de pe litoralul Mării Negre, cât și în zonele de agrement și localităţile de interes turistic din țară.

Verificările au vizat condiţiile de igienă în care funcţionează unităţile de alimentaţie publică, pizzeriile, cantinele, unităţile tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, pensiunile turistice, unităţile de tip hipermarket şi supermarket şi magazinele alimentare, precum și respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul, iar rezultatele au fost astăzi făcute publice.

În toată această perioadă au fost controlate 486 de restaurante; 64 de pizzerii; 56 de cantine; 33 de unități de tip catering; 60 de cofetării și patiserii; 83 de laboatoare de cofetărie și patiserie; 69 de pensiuni turistice; 81 de hipermarketuri și supermarket; 337 de magazine alimentare; 176 de rulote; 92 de depozite alimentare, dar și 12 tabere școlare. Și, pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 165 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.117.200 de lei.

Totodată, din ce se arată într-un comunicat al ANSVSA, a fost emisă o Ordonanţă de suspendare a activităţii, pentru o unitate de tip restaurant din localitatea Moeciu, județul Brașov, inspectorii veterinari dispunând și măsuri de reținere oficială și expediere către unități de neutralizare pentru 118 kg de produse alimentare de origine animală care prezentau risc pentru sănătatea consumatorilor.

Inspectorii au descoperit că în unele unități nu erau respectate normele sanitare veterinare privind condițiile de igienă și temperatură în spațiile de producție și comercializare a produselor alimentare, că erau deficiențe privind etichetarea, manipularea și depozitarea produselor alimentare, dar și că se vindeau alimente în unități care nu au fost înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Acțiuni vor fi derulate în continuare, asigură ANSVSA, iar consumatorii sunt îndrumați să sesizeze eventualele nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.

Scopul este protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic.

În acest sens, la nivelul fiecărei Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene s-au constituit echipe de inspectori care desfăşoară controale oficiale în unităţile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Pentru a eficientiza aceste controale, DSVSA județene beneficiază de sprijinul autorităţilor locale, care informează DSVSA cu privire la perioadele și locațiile în care se organizează anumite evenimente (târguri de vară, pelerinaje cu ocazia unor sărbători religioase, zilele comunelor etc.), pentru a se asigura că evenimentele se desfășoară fără incidente alimentare”, transmite ANSVSA.

Articolul precedentNicușor Dan crede că electoratul de dreapta îl preferă la Primăria Capitalei
Articolul următorPercheziții la o primărie din Neamț, într-un dosar de dare și luare de mită, abuz în serviciu și delapidare