Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, Directorul Bibliotecii Naționale a României a afirmat că țara se confruntă, din ce în ce mai mult, cu prezența analfabetismului funcțional.

Fenomenul este întâlnit nu doar în rândul elevilor, ci și în rândul cadrelor didactice.

Adrian Cioroianu: ”O bună parte dintre profesori sunt, dacă îi scuturi puțin, la fel de analfabeți”

Cioroianu a precizat că, în momentul de față, educația din România nu mai pune accent pe competiția dintre elevi, iar rezultatele trecute în carnetul de note sunt secrete.

De aproape 30 de ani ne-am vaccinat cu această idee că educația nu te mai ajută. Copiii nu-și mai știu notele între ei, ca nu cumva să fie stresați. Este maniera cea mai clară de a ne autosabota. Sabotăm ideea de competiție și de meritocrație. Înainte, dacă vedeai că un coleg a luat 10, te simțeai puțin dator să îl ajungi din urmă. Acum, parcă ar fi contul din bancă, carnetul de note e secret. Din aparenta grijă față de elevi, s-a ajuns la rezultatul total opus. Elevul e tot mai bombardat, tot mai acoperit cu tot felul de activități conexe, care îi răpesc, în cele din urmă, copilăria”, a precizat fostul diplomat.

Directorul Bibliotecii Naționale: ”O bună parte dintre profesori sunt, dacă îi scuturi puțin, la fel de analfabeți”

Adrian Cioroianu a vorbit despre cei 40.000 de elevi care nu s-au înscris la Bacalureat, precizând că vina nu aparține doar elevilor, ci și dascălilor.

Potrivit declarațiilor, acești tineri care sunt incapabili să susțină bacalaureatul au fost, totuși, elevii unor profesori.

Practic, cadrele didactice sunt dezinteresate de rezultatele pe care elevii le obțin, iar sistemul educațional din România crește ”o generație de eșuați”.

A venit peste noi o generație de eșuați, care sunt într-atât de modest mobilați încât să nu dea bacalaureatul? Sau este lipsa de motivație a profesorilor care se transformă într-o lipsă de motivare a elevului? Riscul este decăderea noastră, ca societate. Nu există o rețetă mai directă în a submina o societate decât aceea de a banaliza educația, de a te mulțumi cu generații de oameni mediocru pregătiți. Asta este rețeta clară și directă de a submina o societate: dă-i o educație proastă și o să vezi rezultatele. În 30 de ani, devin o masă de manevră și o masă de sclavi”, a conclus Directorul Bibliotecii Naționale.

Articolul precedentMai mulți taximetriști din Gara de Nord sunt nevoiți să plătească amenzi usturătoare
Articolul următorRareș Bogdan a avut răspunsuri la 40 de întrebări, inclusiv despre candidatura sa la prezidențiale: „Nu exclud în viața asta, sunt tânăr”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time