Foto: Ziarul de Investigații

Ministrul Mediului, Tanczos Barna intervine în scandalul dintre primarul Sectorului 1, Clotilde Armand și Romprest, relatează România TV. Totodată, ministrul a făcut precizarea că „starea de alertă” solicită de edil este doar o „soluție de moment”, iar cetățenii nu trebuie privați de un serviciu doar din cauza unei dispute juridice.

„La începutul anului am avut întâlniri din două în două săptămâni cu primarii de sectoare şi cu primarul general pentru a găsi soluţii de reducere a poluării aerului, pentru soluţionarea problemelor de gestionare a deşeurilor. Am vorbit zilele acestea de mai multe ori cu doamna primar, ştiu care este situaţia, ştiu că este o situaţie complicată din punct de vedere juridic, dar din punctul nostru de vedere al ministerului cel mai important lucru este ca serviciul de salubrizare să fie prestate în continuare, în ciuda faptului că cele două entităţi au un diferend, o dispută juridică”, a explicat ministrul Mediului, citat de România TV.

De altfel, acesta a precizat că firma de salubrizare trebuie să presteze aceste servicii, pentru ca gunoaiele să nu rămână pe stradă, mai mult, este de părere că cel mai probabil se va ajunge la un nou contract între PS1 și firma de salubrizare. „Se va termina şi această dispută juridică şi probabil se va ajunge la un contract nou, cel puţin aceasta este intenţia primăriei pentru a pune pe noi baze contractuale şi juridice prestarea acestui serviciu public. Suntem în contact cu Primăria, vom avea întâlnire săptămâna viitoare”, a mai spus Tanczos Barna.

„Starea de alertă” nu o ajută pe Clotilde Armand

Prefectul Capitalei, Alin Stoica a precizat, potrivit DC News, că a fost luată legătura cu „factorii de decizie pe parte sanitară și de mediu” pentru luarea măsurii de „stare de alertă”, așa cum a solicitat primarul Clotilde Armand. „Am solicitat şi DSP şi DSVSA şi Gărzii de Mediu să facă o analiză şi să ne-o prezinte şi în funcţie de constatările dumnealor atunci putem să răspunde dacă este cazul său nu să dăm curs unei astfel de solicitări. Eu sper ca în următoarele zile, o zi, două, cel mai târziu luni,să am un răspuns din partea tuturor instituţiilor”, a declarat Alin Stoica.

În privința amenințării lui Clotilde Armand de reziliere a contractului cu Romprest, în cazul aceștia nu reiau ridicarea deșeurilor din Sectorul 1, prefectul Capitalei a menționat că „starea de alertă nu permite rezilierea de contracte comerciale, ci permite înlăturarea pericolului care va fi identificat la adresa, să spunem, a sănătăţii populaţiei. Dacă pericolul este gunoiul acela de pe stradă, va fi luată o măsură – nu pot să spun care, acum – de îndepărtare a acelui gunoi. Măsurile pot fi luate doar pe perioada stării de alertă”.

Contract pe 25 de ani. Auditul calității serviciilor, abia în 2023

Contactul dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest Service SA a fost încheiat pe 30 iunie 2008,  iar  „operatorul se obligă să presteze, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului de salubritate în aria administrativă a sectorului 1 și caietului de sarcini” o serie de activități ale serviciului de salubrizare, iar durata este de 25 de ani, „începând de la data semnării acestuia de către reprezentanții legali ai Părților. După o perioadă de 15 ani de derulare a contractului, se va organiza un audit al calității prestației serviciilor de salubrizare”, se mai arată în contract.

Clotilde Armand cere stare de alertă în Sectorul 1, dar refuză să zică când se vor ridica munții de gunoaie de pe străzi

Articolul precedentOrban: „La ora actuală nu se plătesc pensii speciale pentru primari”
Articolul următorMotivarea redeschiderii Dosarului „10 august”