Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a cerut miercuri celor 27 de state membre să interzică importurile de petrol din Rusia. Solicitarea ar urma să facă parte din cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni care vizează Moscova pentru războiul din Ucraina. Președinta Comisiei Europene a propus și ca Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, și alte două bănci importante să fie deconectate de la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT.
Ursula von der Leyen s-a adresat Parlamentului European reunit la Strasbourg. Ea a cerut națiunilor membre ale UE să elimine treptat importurile de țiței în termen de șase luni și de produse rafinate până la sfârșitul anului.
„Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale”, a declarat Ursula von der Leyen.
Scutire pentru Ungaria şi Slovacia
Propunerile trebuie să fie aprobate în unanimitate pentru a fi aplicate. Ele vor fi foarte probabil, vor fi subiectul unor dezbateri aprinse. Ungaria a anunțat public că nu poate supraviețui economic fără petrolul rusesc. Președinta Comisiei Europene a mai cerut interzicerea în spațiul Uniunii Europene a principalelor televiziuni controlate de Kremlin, pentru a împiedica propaganda rusă legată de invadarea Ucrainei.
Comisia Europeană a finalizat marţi propunerea pentru un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei pentru a întrerupe finanţarea efortului său de război împotriva Ucrainei. Acesta prevede oprirea treptată a achiziţiilor europene pe o perioadă de şase până la opt luni, până la sfârşitul anului 2022, cu o scutire pentru Ungaria şi Slovacia. Aceste două ţări fără ieşire la mare şi total dependente de livrările prin oleoductul Drujba îşi vor putea continua achiziţiile din Rusia în 2023, a spus un oficial european.
Această derogare pune însă probleme pentru că Bulgaria şi Cehia vor să beneficieze la rândul lor de ea, au explicat diplomaţi la curent cu discuţiile purtate de Comisie. „Sunt ţări care nu vor putea rezista”, inclusiv Bulgaria, care depinde aproape 100% de petrolul rusesc, a avertizat duminică premierul Kiril Petkov.