dosarul 10 august

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea Inspecţiei Judiciare împotriva şefului Secţiei Parchetelor Militare, generalul Gheorghe Cosneanu, şi a procurorului militar Codruţ Mihalache, referitoare la Dosarul 10 august.

„Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâţilor Cosneanu Gheorghe, procuror militar şef al Secţiei Parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi Mihalache Codruţ, procuror militar la Secţia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99, lit. m) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată”, se arată în soluţia Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pe 15 ianuarie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Cosneanu Gheorghe, şeful Secţiei Parchetelor Militare din PÎCCJ („SPM”), și Mihalache Codruţ, pentru nereguli referitoare la dosarul violenţelor din 10 august 2018. Inspectorii îl acuzau pe Codruţ Mihalache că a dispus delegarea procurorilor Ionel Corbu, Radu Cazacu şi Adrian Mihai Vornigescu de la PMTMB, cu încălcarea dispoziţiilor ordinului procurorului general prin care se interzice efectuarea actelor de urmărire penală prin delegarea procurorilor din cadrul parchetului de la care s-a dispus preluarea unui dosar, în cauză fiind vorba despre dosarul cunoscut opiniei publice ca Dosarul 10 august. În ceea ce îl priveşte pe procurorul Gheorghe Cosneanu, Inspecţia Judiciară arăta că acesta i-a desemnat pe procurorii Ionel Corbu şi Marian Văetişi , delegaţi de la PMTMB la SPM, să instrumenteze dosarul anterior menţionat, tot cu încălcarea ordinului procurorului general.

Articolul precedentLaura Codruța Kovesi a scăpat de controlul judiciar. I-a fost admisă contestația
Articolul următorForumul Judecătorilor din România cere desființarea Secției speciale pentru magistrați