sectia speciala

Asociația Forumul Judecătorilor din România transmite că „solicită încă o dată ferm puterii legislative și puterii executive să desființeze imediat structura de parchet separată, creată pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori”.

Forumul Judecătorilor amintește că, prin avizul său, Comisia de la Veneția a sugerat reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. „Ca alternativă, s-a propus folosirea unor procurori specializați, simultan cu măsuri de salvgardare procedurale eficiente”, arată asociația de magistrați.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi-a început activitatea pe 23 octombrie 2018, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM. Secţia a preluat dosarele care îi vizează pe magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte unităţi de Parchet, precum şi dosarele soluţionate. În momentul în care a devenit operațională, Secția a primit peste 1.400 de dosare. Secția specială pentru anchetarea magistraților este condusă de fostul adjunct al șefului Inspecției Judiciare Gheorghe Stan. Adjunctul lui Stan la Secția pentru anchetarea magistraților este procurorul Adina Florea, propusă de trei ori la șefia DNA de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, și respinsă de președintele Klaus Iohannis.

Articolul precedentCSM respinge cererea Inspecției Judiciare împotriva procurorilor din Dosarul 10 august
Articolul următorDaniel Zamfir vs Florin Cîțu