Raed Arafat (captură video)

Raed Arafat, șeful DSU, a precizat, vineri, că IGSU a început verificările privind starea adăposturilor de protecție civilă, acesta afirmând că unele sunt în blocuri și sunt utilizate cu alte scopuri.

„Inventarierea există, o cunoaştem, vizita a arătat că sunt adăposturi la asociaţiile de proprietari, la autorităţile locale şi un număr de adăposturi care nu au fost predate autorităţilor locale. IGSU lucrează pentru inventarierea acestora”, a spus secretarul de stat, informează news.ro.

De asemenea, Arafat a mai precizat că urmează ca IGSU să își intensifice controalele, precizând ca unele adăposturi vor fi refăcute pentru a fi funcționale în caz de urgență.  

„Trebuie să existe un minimum necesar de adăposturi”

Totodată, șeful DSU a afirmat că trebuie să existe un minim necesar de adăposturi care să primeacă cetățeni în cazul unui atac, chiar dacă este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.

„Eu locuiesc într-un bloc unde are zonă de boxe şi are şi adăpostul, care e gol. E adevărat că nu e pregătit, cu pături. Trebuie să existe un minimum necesar, să fie depozitat acolo, şi curăţat, pentru că multe nu sunt curăţate pentru a ţine oamenii o perioadă în ele. La noi foarte puţin probabil să fie această nevoie, dar trebuie să fim pregătiţi, din timp”, a mai spus Arafat.

Secretarul de stat a îndemnat asociațiile de proprietari și autoritățile locale să „pună la punct” adăposturile, chiar dacă asta înseamnă ca spațiul să rămână gol. Mai mult, acesta a amintit că IGSU va controla ca adăposturile să fie goale, pregătite pentru orice scenariu.

Potrivit IGSU, în România există 4.538 de adăposturi civile, pregătite în eventualitatea oricărui tip de atac. Locațiile se regăsesc în toate județele din România, iar cele mai multe dintre adăposturile civile, respectiv 1.171, se află în municipiul București.

După invazia rusească asupra Ucrainei, lista cu adăposturile a reapărut în atenție.

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a declarat în urmă cu câteva zile că România este pregătită pentru orice situație, iar verificarea adăposturilor civile se face anual.

Citește și: O enclavă separatistă „tip Donețk” la 25 km de granița României? „Salvați-ne de România!”, cereau, în 2018, găgăuzii din Republica Moldova

Articolul precedentArmata rusă a intrat în oraşul-port Mikolaiv de la Marea Neagră
Articolul următorO grădină zoologică poloneză salvează animalele din Ucraina
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.