Renate Weber: „Dacă mâine vor, mâine pot să dea legi pentru fiecare din celelalte”

Pensiile speciale, „cartoful fierbinte” al politicienilor, actuali și foști

Avocatul Poporului, Renate Weber a declarat, la TVR, că situația pensiilor speciale poate fi rezolvată „mâine”, dacă legiutoriii își doresc cu adevărat. Mai mult, aceasta consideră că o mare problemă este cea legată de vârsta la care beneficiarii de pensii speciale se pot pensiona.

„Pot s-o rezolve mâine, dacă vor, pentru că decizia 900 din 15 decembrie 2020 a Curţii Constituţionale este foarte categorică: singura categorie de profesionişti la care poţi găsi o susţinere în Constituţie sunt magistraţii… sunt şi cei de la Curtea Constituţională, dar toţi magistraţii. De ce? Pentru că numai cu referire la ei Constituţia vorbeşte de independenţă, vorbeşte de incompatibilităţi. Toate celelalte categorii…, inclusiv parlamentarii, că au fost tare supăraţi că nu am atacat la Curtea Constituţională tăierea pensiilor… Vai de mine, mi-au înroşit telefonul. Deci niciodată, eu de când sunt în funcţia asta, niciodată nu am primit telefoane câte am primit pentru pensiile parlamentarilor. Şi cei mai mulţi erau din PNL, credeţi-mă!”, a declarat Renate Weber, la TVR.

Încă Avocatul Poporului, Renate Weber a explicat că tocmai în baza deciziei CCR care arată că sunt constituţionale pensiile de serviciu ale magistraţilor, fiind singura categorie prevăzută de legea fundamental, nu a atacat la CCR eliminara pensiilor speciale ale foştilor deputaţi şi senatori.

„Deci, au început cu parlamentarii. Dacă mâine vor, mâine pot să dea legi pentru fiecare din celelalte, pot să facă acest lucru fără probleme, peste tot, credeţi-mă!”, a adăugat Avocatul Poporului.

Petiția foștilor parlamentari

Renate Weber  a precizat că, în opinia sa, „problema cea mare” este legată de vârsta la care beneficiarii pensiilor de serviciu se pot pensiona. Prin Legea nr. 7 din 24 februarie 2021 pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, articolele 49 şi 50 din Legea nr. 96/2006 au fost abrogate, astfel că de la data intrării în vigoare a legii încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă, acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006.

De altfel, după votul din Parlament, cu privire la eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, „Asociația Foștilor Parlamentari” au făcut o petiție către Avocatul Poporului. „Potrivit Curții Constituționale o lege nu este retroactivă atunci când suprimă producerea în viitor a efectelor unei situaţii juridice constituite sub imperiul legii vechi, pentru că în aceste cazuri legea nouă nu face altceva decât să refuze supravieţuirea legii vechi şi să reglementeze modul de acţiune în timpul următor intrării ei în vigoare, adică în domeniul ei propriu de aplicare”, se arată în răspunsul transmis de instituție.

Revocarea Avocatului, „cât mai repede posibil”

Potrivit preşedintelui PNL, Avocatul Poporului ar trebui schimbat „cât mai repede posibil”, având în vedere „atitudinea” Renatei Weber, în perioada de când a fost numită în funcţie. Orban a explicat că solicitarea de revocare a Avocatului Poporului se bazează „pe faptul că a generat excepţii de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională care au fost respinse de CCR, pe atitudinea pe care a avut-o în perioada pandemiei, care a generat extrem de multe probleme în apărarea sănătăţii şi vieţii oamenilor, şi, în general, pe conduita partizană pe care a avut-o în raport cu procesul de legiferare şi, mai ales, cu proiectele de lege adoptate de Parlament”.

Articolul precedentCiolacu și votul multiplu din Parlament: „Au existat cazuri şi de la PNL şi de la USR. O să venim cu o modificare la Regulament”
Articolul următorPNL a găsit la prefectul PLUS Alin Stoica o postare denigratoare la adresa lui Nicușor Dan