Alianța Nord-Atlantică trebuie să găsească un succesor actualului secretar general, Jens Stoltenberg, al cărui mandat expiră pe 1 octombrie anul acesta. Oficialul va prelua funcția de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei.
Potrivit unor surse din cadrul Alianței, președintele României, Klaus Iohannis, s-ar afla pe lista scurtă pentru acest post.
De asemenea, fostul premier britanic Theresa May, prim-ministrul olandez Mark Rutte, șefa executivului din Estonia Kaja Kallas și fostul comisar european Federica Mogherini au fost evocați drept posibili candidați pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice.
Controverse în jurul lui Stoltenberg
Totodată, candidatura actualui secretar general al NATO pentru postul de guvernator al Băncii Centrale norvegiene a stârnit mai multe controverse, în special din cauza relațiilor strânse pe care le are cu premierul social-democrat Jonas Gahr Store, informează Agerpres.
Acesta va prelua noul său post în jurul datei de 1 decembrie. Cu toate acestea, demnitarul a declarat într-o conferință de presă că va rămâne dedicat funcției până la expirarea mandatului său.
Reamintim că Jens Stoltenberg a fost premier al Norvegiei timp de trei mandate și a fost desemnat în 2014 secretar general al NATO. Acesta provine dintr-o familie cu tradiție în politica norvegiană, tatăl său fiind ministru de Externe, iar mama sa secretar de stat.
În perioada când a condus Guvernul norvegian, Stoltenberg s-a remarcat pentru legăturile strânse pe care le-a avut cu Federația Rusă, amănunt ce a jucat un rol decisiv pentru numirea sa în funcția de secretar general al NATO, în contextul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia.
Totodată, în 2019, Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO, acesta devenind astfel prima persoană din Europa Centrală și de Est care ocupă această poziție.
Nu există un proces anume de selectare a secretarului general. În mod tradițional, membrii Alianței ajung la un consens cu privire la cine ar trebui să servească în continuare. Această procedură are loc adesea prin canale diplomatice informale, dar poate deveni totuși controversată.
Secretarul General este responsabil de coordonarea activității alianței, acesta fiind ales pentru patru ani, dar există posibilitatea ca mandatul său să fie extins.