Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Alianța va face orice este necesar pentru a-şi proteja şi apăra aliaţii”

Moscova a calificat drept „nejustificată” și „distructivă” anunțul Statelor Unite că vor trimite 3.000 de militari în Europa.

În urma deciziei a Statelor Unite de a trimite trupe militare în mai multe țări din Europa, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că această decizie reprezintă un „semnal puternic” venit din partea americanilor, în contextul în care Rusia a comasat mii de soldați la granițele Ucrainei.

„Acesta este un semnal puternic al angajamentului american şi vine pe lângă alte contribuţii recente americane la securitatea noastră comună – inclusiv 8.500 de militari pentru Forţa de răspuns a NATO şi grupul de luptă al portavionului USS Harry S. Truman sub comandă NATO în Mediterana”, a declarat Stoltenberg într-un comunicat, potrivit stiripesurse.ro.

1.000 de militari americani vor ajunge în România

De asemenea, demnitarul a mai anunțat că aceste mobilizări militare sunt defensive și trimit un mesaj clar Rusiei, afirmând că Alianța Nord-Atlantică va face tot posibilul să își apere aliații.

În urmă cu câteva zile, secretarul general al NATO a cerut, din nou, Moscovei să detensioneze situația din estul Europei, precizând că Alianța este pregătită să renegocieze cererile Moscovei cu privire la securitatea europeană.

Reamintim că purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat că 3.000 de soldați americani vor fi trimiși pe flancul estic al NATO, dintre care 1.000 vor ajunge, în următoarele zile, la noi în țară. De asemenea, Kirby a precizat că unitatea de infanterie din România va fi desfășurată pe termen scurt.

Totodată, 1.700 de soldați vor ajunge în Polonia, iar ceilalți de 300 urmează să fie trimiși în Germania.

Președintele american a aprobat desfășurarea soldaților în Europa de Est deoarece Rusia a continuat să își consolideze forțele armate în apropierea Ucrainei.

Cu toate acestea, NATO și aliații săi sunt pregătiți să discute cu Moscova despre evitarea unui posibil război în aer sau pe mare, precizând că nu există rachete de croazieră Tomahawk staționate în România și Polonia.

Vladimir Putin a cerut Alianței Nord-Atlatnice să își retragă forțele armate din Est și să semneze un acord privind securitatea europeană. Totodată, Kremlinul a cerut în mod expres ca Ucraina să nu adere la Alianță, condiție pe care nici NATO și nici Statele Unite nu intenționează să o accepte.

NATO nu intenţionează să trimită trupe de luptă în Ucraina

Articolul precedentFlorin Cîțu: „Unii politicieni au tendința să dea vină pe Uniunea Europeană pentru toate nerealizările lor”
Articolul următorPercheziții la Finanțele Publice Buzău, urmate de măsuri preventive: mai mulți inspectori și consilieri, puși sub control judiciar
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.