Sursa foto: G4media

Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, a declarat la Digi24 că președintele Iohannis a solicitat în repetate rânduri consolidarea prezenței Alianței Nord-Atlantice în țara noastră, precizând că dizlocarea celor aproximativ 1000 de militari americani va avea loc luna aceasta.

„Planul este de a descuraja Rusia și până la urmă să ducă la detensionarea situației, nu înseamnă că România se află în pericol, este o dovadă că va fi apărată. Este și un mesaj implicit către Rusia, că întreg Flancul estic este unul de care NATO se preocupă îndeaproape”, a spus Muraru.

Totodată, ambasadorul român a amintit că cerințele Moscovei nu pot fi negociate, afirmând că Putin nu are dreptul să „spună unor state independente și suverane ce să facă.”

„Invadarea Ucrainei de către Rusia nu este inevitabilă”

De asemenea, Muraru e de părere că angajamentul Statelor Unite față de România este unul „serios și robust”, dovadă fiind dizlocarea forțelor americane pe teritoriul țării noastre. De altfel, oficialul a precizat că niciun membru al NATO „cu mintea la el” nu își dorește un război, susțintând că diplomația trebuie aleasă în detrimentul armelor.

Totodată, Muraru a mai adăugat că Alianța Nord-Atlantică este pregătită pentru orice tip de răspuns, dar speră că în negocierile cu Moscova, „rațiunea va prevala.”

„Rusia a folosit acest pretext pentru a înainta un ultimatum către SUA și către Europa, în care există puncte de neacceptat, și nu putem decât să sperăm că rațiunea va prevala, dar în același timp trebuie să fim pregătiți pentru orice tip de răspuns”,  a concluzionat ambasadorul român.

Reamintim că vineri, 4 februarie, 1.700 de militari americani au sosit în Polonia, ca parte a contingentului pe care SUA îl vor disloca pentru o perioadă limitată în această țară, în contextul conflictului de la granițele Ucrainei.

Aproape 60.000 de militari americani se află, în prezent, în bazele SUA din Europa, dintre care 4.500 sunt desfășurați în Polonia.

Joe Biden a anunțat desfășurarea temporară a 3.000 de militari în Europa, dintre care 1.000 dintr-un batalion de infanterie Stryker vor fi repoziționați din Germania în țara noastră.

Biden l-a avertizat pe Putin că orice mișcare a Rusiei în Ucraina va fi considerată o invazie

Articolul precedentMarcel Ciolacu: „Românii aşteaptă de la noi soluţii”
Articolul următorExclusiv. Experții internaționali „mătură” concluziile specialiștilor de la INML. Un procuror face „scut” pentru medicul Cătălin Cîrstoveanu, deși trebuie să-l ancheteze
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.