Uniunea Europeană a elaborat un pachet „robust și cuprinzător” de sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care va invada Ucraina, a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, cotidianelor Handelsblatt şi Les Echos, citată de Radio Europa Liberă.
Aceste sancțiuni financiare și economice includ „limitarea accesului la capitalul străin”, dar și „contraole la export, în special de bucuro tehnice”, a afirmat președintele CE.
De altfel, și gazoductul Nord Stream 2 este vizat de pachetul de sancțiuni, însă o punere în funcțiune a acestuia depinde de „comportamentul Rusiei”, iar cei mai loviți de aceste măsuri ar putea fi, susține von der Leyen, oamenii apropiați președintelui Putin, dar oligarhii.
În ceea ce privește partea diplomatică, pe care se merge intens în aceste zile, președintele Franței Emmanuel Macron, dar și cel ucrainean, Volodimir Zelenski, au anunțat că vor merge la Moscova, pe 7 februarie, respectiv 8 februarie. De altfel, Zelenski a fost vizitat, joi, de președintele Turciei, care s-a oferit să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina, lucru apreciat de către oficialul ucrainean.
Totodată, Turcia și Ucraina au semnat o serie de acorduri, inclusiv unul acord de liber schimb despre care Kievul spune că va crește comerțul anual bilateral la apoximativ 10 miliarde de locari în următorii cinci, comparativ cu 7 milioane la acest moment.
Președintele Turciei este cel mai recent lider al unui stat NATO care a vizitat Kievul, după premierii Olandei, Poloniei și Marii Britanii, în contextul diplomației spirite pentru detensionarea crizei dintre Rusia și Ucraina.
Cât privește desfășurarea de forțe militare din zonă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a acuzat Rusia de faptul că a adus aproximativ 30.000 de soldați în Belarus. De altfel, Stoltenberg a numit desfășurarea Rusiei din Belarus, cea mai mare de la sfârșitul Războiului Rece.
Altfel, secretarul adjunt al NATO, Mircea Geoană a declarat, pentru Digi 24, că acțiunile agresive și amenițătoare ale Rusiei din ultimii ani au avut un efect de bumerang. „Multă vreme Federația Rusă a încercat să divizeze Europa și Occidentul. Ce a reușit să facă Federația Rusă prin aceste acțiuni extrem de agresive? Să unească Occidentul cum n-a fost unit de foartă multă vreme. (…) Federația Rusă trebuie să înțeleagă că acest tip de politică nu-i servește interesele. Noi dorim o relație constructivă, o relație predictibilă, de ce nu, o relație statornică cu Federația Rusă”, a spus Geoană, care a ținut să sublinieze că nimeni nu are nimic împotriva Rusiei.