Sursa foto: CNN

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a avut o întâlnire joi, 3 februarie, cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, la Kiev, unde au discutat despre situația tensionată din Est.

Întâlnirea dintre cei doi șefi de stat a durat mai mult de patru ore, iar Erdogan a declarat că își dorește o mediere a conflictului dintre Rusia și Ucraina.

De asemenea, președintele turc speră să îl convingă pe Vladimir Putin să accepte un dialog, sugerându-i să viziteze Ankara la revenirea sa din China, unde va participa la deschiderea Jocurilor Olimpice din Beijing.

Erdogan: „Putem deschide calea pentru revenirea la pace”

„Vizita noastră se desfăşoară într-un moment sensibil. Vreau să repet aici că vom continua să apărăm integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a Crimeei”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, potrivit Digi24.

Totodată, președintele turc a declarat că Turcia este pregătită să aducă o contribuție la soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina. De asemenea, președintele Ucrainei a anunțat că cele două state au semnat un acord de liber schimb, salutând sprijinul Turciei în contextul tensiunilor provocate de armata rusă.

Relația dintre Erdogan și Putin este una strânsă, chiar dacă, de-a lungul timpului, cei doi șefi de stat au avut opinii diferite. Turcia sprijină aderarea Ucrainei la NATO și s-a opus anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. De asemenea, Putin l-a acuzat pe Erdogan că a trimis armamente și drone Kievului, ce au fost folosite împotriva separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Reamintim că atât Franța, cât și Germania, încearcă să relanseze procesul de pace în estul Europei, dar ultimele decizii luate de Statele Unite au dus la o escaladare a tensiunilor din regiune. După ce Washingtonul a anunțat că trimite 3.000 de militari în Polonia și România, oficialii de la Moscova au făcut apel la americani „să înceteze să alimenteze tensiunile”, afirmând că îngrijorarea Rusiei este „clară și justificată.”

Statele Unite au anunțat că rolul efectivelor suplimentare este de a evita o eventuală extindere a crizei ucrainene către estul Europei, în contextul în care Moscova a concentrat peste 100.000 de soldați la granițele Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Alianța va face orice este necesar pentru a-şi proteja şi apăra aliaţii”

Articolul precedentCărbunaru, despre remanierea lui Budăi: „Nu a fost pus în discuţie un astfel de subiect”
Articolul următorSe rupe „lanțul de iubire” în USR? Cioloș amenință cu demisia, Barna vine cu un mesaj acid: „De fapt, tu nu ai loc de partid”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.