Sursă Foto: Mediafax
Sursă Foto: Mediafax

Scandal în USR, la doar câteva luni de când președinte al formațiunii a fost ales europarlamentarul Dacian Cioloș. Aseară, în cadrul ședinței Biroului Național, acesta a avertizat că va demisiona din funcție dacă programul său politic nu va fi votat luni.

Concret, este vorba despre un program pentru perioada 2022-2024, care prevede o serie de reforme interne printre care schimbarea statutului, schimbarea secretarului general și numirea acestuia prin concurs, diminuarea puterii Biroului Național prin externalizarea deciziilor și oprirea excluderilor pe motiv de „delict de opinie”.

Ar fi pentru a doua când USR este părăsit de președinte, după precedentul „părintelui” formațiunii, Nicuşor Dan, care a demisionat de la conducere pe fondul deciziei membrilor de a se poziționa la referendumul organizat pentru definirea familiei în Constituția României.

În ceea ce îl privește pe Cioloș, acesta a subliniat că programul său este bun, „cu acțiuni de strategie externă, dar și cu măsuri de coerență internă, toate cu propuneri și termene clare de implementare”, astfel că nu ar exista loc de interpretări. Mai mult, președintele USR a transmis că este responsabilitatea sa să promoveze obiectivele pentru care a fost ales.

Din punctul meu de vedere, de votul de luni va depinde în mare parte dacă ne propunem să stagnăm sau dezvoltăm USR și de aceea îmi doresc să fim responsabili și să ne asumăm împreună, toată conducerea partidului, o viziune clară pentru următorii ani.

Președintele are o obligație statutară de a prezenta, după alegere, un proiect de dezvoltare al partidului. Programul conține obiectivele pentru care a fost votat președinte de o majoritate a membrilor și are termene și asumări clare.

(…) Statutar, președintele USR nu are foarte multe pârghii la îndemână pentru a impulsiona dezvoltarea partidului dar este principalul responsabil în fața membrilor care l-au votat și în fața susținătorilor care îl percep drept persoana care reprezintă USR. Vreau o asumare a întregii conduceri pe acest proiect pentru următorii doi ani”, a transmis Cioloș aseară, potrivit Digi 24.

De cealaltă parte, fostul președinte al USR, Dan Barna, ar fi postat un mesaj pe grupul intern al partidului, în care vine cu o serie de acuzații şi îi dă lui Cioloș un răgaz să se mai gândească. Barna arată că nu a înțeles exact, exact, ce a vrut să transmită Cioloș, dar că nu i se pare firească tentativa de șantaj: „De trei luni alegi să comu­nici cu colegii singur, filtrând realitatea din BN unilateral. Cum de altfel ai făcut și azi când ne-ai pus pe masă un program al președintelui, ne-ai anunțat că fie îl acceptăm, fie ne despărțim”.

Mai mult, Barna arată că a acceptat rezultatul alegerilor prin care Cioloș a fost desemnat președinte al USR, însă a subliniat că acesta din urmă nu este împăcat cu ideea că nu are majoritate și putere exclusivă în Biroul Național.

Astă seară am aflat însă că, în opinia ta, nimic nu funcționează, că totul trebuie schimbat. Propui ca partidul să fie condus din afară. Comitete și comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu știm. Practic ne propui golirea de sens a USR și înlocuirea cu comitete și comiții. Dacian, oamenii ne-au ales să colaborăm. Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul. În afara statutului, în afara democrației. Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în față cu un ultimatum, non-probleme.

Ne spui sec și arogant: votați sau plec. Ce să votăm? Că vrei să faci publică o organigramă care este deja publică? Că vrei să schimbi un secretar general pe care l-ai felicitat pentru activitate? (…)

M-ai atacat că nu mă pricep să construiesc consensul. Am luat o pauză. Acum e clar că nu vrei consens, ci că vrei un partid pe persoană fizică. Nu ai loc de majoritate. De fapt, tu nu ai loc de partid. Și vrei să înlocuiești USR cu comitete alese de tine. Și cel mai ciudat e că lucrurile în BN au funcționat. Peste 90% din decizii s-au luat prin unanimitate”, este o parte din mesajul lui Barna, potrivit sursei citate.

Totodată, Dan Barna acuză că Dacian Cioloș vrea „să arunce în aer” partidul într-o perioadă și așa complicată, iar atitudinea adoptată de acesta nu se încadrează în principiile și viziunea USR. „Ne dai un ultimatul că îl acceptăm sau pleci. Dacian, aici este USR. Aici nu poate să meargă așa”, încheie mesajul Barna.

Articolul precedentRecep Erdogan, întrevedere cu președintele Ucrainei
Articolul următorLudovic Orban cere Avocatului Poporului să atace OUG privind certificatul verde