Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false”, 65,7 % dintre români cred că pandemia de coronavirus a fost provocată intenționat de către elitele globale pentru a controla populația. Totodată, doar 28,4% dintre români susțin că apariția virusului a fost un proces natural.
De asemenea, 28,5% dintre respondenți cred că prin vaccinarea împotriva Covid-19 se urmărește implantarea de cipuri, iar 66% au respins o astfel de teorie a conspirației.
Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group, a afirmat că știrile false și dezinformările alimentează teoriile conspiraționiste în rândul populației.
„Puțin peste un sfert dintre români cred că există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare, iar aproape două treimi cred că pandemia a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii”, a precizat Ștefureac.
Rusia și știrile false din România
De asemenea, în ceea ce privește țările care susțin acțiuni de propagandă, 27,3% dintre români cred că Rusia este principala sursă a acțiunilor de propagandă în țara noastră, iar 17% dintre respondenți susțin că Uniunea Europeană este sursa principală a știrilor false în România.
Dan Andronache, vicepreședinte True Story Project, a afirmat că populația cu studii primare și venituri scăzute din mediul rural este predispusă să creadă teorii ale conspirației privind controlul global, dar în mod paradoxal, când vine vorba de Covid-19, lucrurile sunt total diferite.
„Ponderea populației ce crede în acest scenariu se extinde nu numai în rândul celor din urban cu studii medii ci și în rândul populației cu studii superioare și venituri ridicate. Acest fapt subliniază posibila fragilitate pe palierul emoțional cauzată de abundența expunerii la știrile false, de un sistem de evaluare rațională mai puțin structurat la acest context și de ponderea mai ridicată a dimensiunii magice în mentalul colectiv autohton față de a altor națiuni”, a precizat Andronache.
Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, pe un eșantion de 1162 de persoane, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.
De asemenea, sondajul a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group.