Purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciucă, Dan Cărbunaru, a infirmat informația cu privire la posibila remaniere a lui Marius Budăi, ministrul Muncii. Mai mult, a precizat Cărbunaru, nici nu a fost pus în discuție acest subiect.
„Schimbarea unui ministru este responsabilitatea prim-ministrului şi nu a fost pus în discuţie un astfel de subiect”, a transmis, joi seară, Dan Cărbunaru, citat de Agerpres.
Precizările purtătorului de cuvânt vin „în urma apariției unor speculații privind ipoteza schimbării unui membru al Guvernului”.
Surse politice citate de Antena 3 susţin că liderul PNL, Florin Cîţu, ar vrea să propună în coaliţie remanierea ministrului Muncii, Marius Budăi, care insistă pe renegocierea PNRR, în privința procentului care este alocat pentru sistemul de pensii, de 9,4% din PIB, care deși mai mare față de alți ani, nu este suficient.
Reamintim că în ultima vreme, Marius Budăi a avut o serie de apariții la posturile de televiziune, unde a oferit explicații în privința renegocierii PNRR, dar și asigurări că social democrații nu vor să renunțe la Legea Pensiilor, precum și la majorarea pensiilor, alocațiilor de stat pentru copii și a salariilor.
„Ceea ce noi, PSD, am descoperit de când am preluat guvernarea a fost faptul că în acel procent de 9,4% din PIB ca să te încadrezi în plata pensiilor din sistemul public de pensii – mă refer la pensiile pe contributivitate, dar şi plata indemnizaţiilor pensiilor de serviciu plătite în baza unor legi speciale – să şi rezolvăm inechităţile, aşa cum este asumat în PNRR, nu se poate în acel procent. Din punct de vedere bugetar, nu avem cum. De aici a pornit discuţia în PSD, apoi discuţia va fi translatată în coaliţie. Vom vedea parcursul. Ceea ce trebuie să ştie cetăţeni este că noi, PSD, sub nicio formă nu renunţăm la legea pensiilor şi nu renunţăm la rezolvarea inechităţilor din sistem, precum şi la majorarea pensiilor, alocaţiilor şi salariilor”, a declarat Marius Budăi, în direct la România TV.
De altfel, la începutul acestei luni, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a afirmat că România va avea suficienți bani pentru a crește pensiile, explicând acest lucru prin faptul că în procentul agreat de Comisia Europeană, de 9,4% din PIB, nu sunt cuprinse toate categoriile de pensii, motiv pentru care va exista un „spațiu de manevră”, cel puțin până în 2023 când ar fi prima oportunitate pentru renegociereea Planului Național de Redresare și Reziliență. Concret, în acel procent nu sunt cuprinse pensiile din sistemul de apărare și ordine publică, precum nici cele din sistemul de pensii ocupaționale sau pensiile speciale.
Premierul Ciucă, despre discuțiile cu Budăi. I-a cerut reformarea sistemului de pensii