Sursa: Facebook

Daniel Gheorghe Rusu, politician din județul Alba trecut prin mai multe formațiuni politice, va fi judecat, la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (4 fapte din care 2 în formă continuată), și participație improprie la fals intelectual, în formă continuată.

Lui Rusu, actual deputat, i se impută fapte din vremea în care era primar al comunei Șpring, județul Alba, legate de modul în care ar fi folosit angajații primăriei pentru a-și ridica două construcții.

Actualmente la Forța Dreptei, Rusu însă a trecut prin mai multe partide: a fost în PNL până în 2016, apoi la ALDE (2016 – 2020), AUR (2020 – 2022) și Partidul Alternativa Dreaptă (2022 – 2023). De-a lungul anilor însă, a mai avut probleme penale. În noiembrie 2022, Rusu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la o amendă penală în sumă de 40.000 de lei, fiind găsit vinovat de compromiterea intereselor justiției după ce a prezentat printr-un live pe Facebook o ordonanță dintr-un dosar penal.

Primar din 2004 și până în 2020, când a fost ales deputat pe listele AUR, Rusu se laudă în CV că a obtinut „peste 5 milioane euro fonduri europene și peste 3 milioane lei fonduri guvernamentale pentru investiții în comuna Șpring”, ba chiar că a fost „premiat cu titlul, trofeu și diploma de excelență „Primar de 4 Stele” în anul 2020”.

Până să obțină pentru comună însă, procurorii spun că a lucrat susținut pentru interesele sale:

În perioada 2016 – 2020, inculpatul Rusu Daniel Gheorghe, în calitate de primar al comunei Șpring, județul Alba, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în contextul în care, în mod nelegal:

– ar fi dispus, pe o perioadă de aproximativ șapte luni, ca în timpul programului de lucru mai mulți angajați ai instituției pe care o conducea și angajați ai Filialei Județene Alba a Comunelor din România (delegați să-și desfășoare activitatea în cadrul Primăriei comunei Șpring) să desfășoare, folosind utilaje ale primăriei, lucrări de construire la trei imobile, dintre care două aparțineau edilului.

Ulterior, inculpatul Rusu Daniel Gheorghe ar fi determinat o subordonată să consemneze, fără vinovăție, date necorespunzătoare adevărului, cu ocazia completării foilor colective de prezență deși cunoștea faptul că numărul de zile lucrate de către angajații respectivi, menționate la rubrica ”zile lucrate”, nu ar fi corespuns adevărului.

– ar fi achitat administratorului SC Transilvania Total Invest SRL suma de 82.000 lei reprezentând contravaloarea unor servicii de curățare pășuni în condițiile în care activitățile respective nu ar fi fost executate, societatea nedispunând de resursa umană și utilajele necesare executării acelor obligații contractuale;

– ar fi dat spre folosință unei persoane o suprafața de 8,5 hectare de pășune pe termen nelimitat și gratuit; ar fi închiriat de la o societate comercială o suprafață de teren de 6.326,5 m.p. pentru a parca trei utilaje/autospeciale ce aparțineau primăriei comunei Șpring”.

În dosar nu e judecat doar Rusu, care este acuzat că ar fi produs primăriei comunei Șpring și Filialei Județene Alba a Comunelor din România un prejudiciu total de 175.376 lei, ci și SC TRANSILVANIA TOTAL INVEST SRL și adminstratorul firmei, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii mai arată că „în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați” și că „Primăria comunei Șpring și Filiala Județeană Alba a Comunelor din România s-au constituit parte civilă în procesul penal”.

Articolul precedentAdministratorul „Fermei Dacilor”, arestat preventiv; procurorii încă cercetează cauza incendiului de la pensiune
Articolul următorEuroparlamentarul Corina Crețu, trage „un semnal de alarmă privitor la ascensiunea partidelor extremiste și populiste”