Violeta Vijulie pare a fi omul potrivit la locul potrivit ori de câte ori se face o „rotativă” în Guvernul României și se schimbă polii de putere, odată cu aceasta fiind nevoie de o persoană care să conducă Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).

După un nou mandat de câteva luni în fruntea ANFP, aseară, în Monitorul Oficial a apărut decizia prin care Vijulie este eliberată din funcția de președinte, cu rang de secretar de stat.

Decizia semnată de premierul Nicolae Ciucă are în spate o propunere formulată de ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației și este urmată de un act similar, „privind numirea domnului Vasile-Felix Cozma în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici”.

Ca și Violeta Vijulie, și Vasile Felix Cozma a mai avut ocazia de a duce ANFP pe culmile gloriei. Cozma este orădean, propus de PSD Bihor, și a mai condus ANFP în timpul guvernării Viorica Dăncilă. În prezent, Cozma este consilier județean în Consiliul Județean Bihor, după ce a candidat fără succes pentru un mandat de deputat.

Violeta Vijulie a fost numită ultima dată preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu, după ce USR PLUS a plecat de la guvernare iar fostul șef, Liviu Mălureanu, a fost eliberat din funcție – pe 14 septembrie. Aceasta în condițiile în care Violeta Vijulie fusese preşedinte al ANFP din octombrie 2020 până în februarie 2021, când a fost înlocuită de Liviu Mălureanu.

Vasile Felix Cozma a mai fost numit în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici printr-o decizie a prim-ministrului Viorica Dăncilă din martie 2018. Ulterior, decizia de eliberare din funcție a fost publicată pe 4 decembrie 2019, Cozma fiind înlocuit de actualul primar al Sectorului 6, Ciprian Ciucu. Ciucu a demisionat pe 28 octombrie 2020, când Vijulie era vicepreședinte al ANFP, iar urmarea firească a fost ca aceasta să preia postul „suprem” de conducere al instituției, totul fiind consfințit tot printr-o decizie a premierului în funcție – pe atunci Ludovic Orban.

Violeta Vijulie a scris aseară câteva rânduri pe Facebook, după ce decizia de eliberare din funcție a devenit oficială. A făcut un soi de bilanț pozitiv, fără a menționa dacă va reveni vreodată în funcția de conducere:

În această a doua rundă de 3 luni ca președinte, las în urmă:

aprobarea, pentru prima oară într-o instituție publică, a posibilității de a ține datele în sistem cloud.
caietul de sarcini pentru licitația care include: baza de date cu toți bugetarii din România
concursul național pentru funcționarii publici
sistemul electronic de management al documentelor în ANFP
decizia ca ANFP să fie coordonator de reformă și investiții pt PNRR – domeniul administație publică!
buget din PNRR de 44 milioane de euro, dintre care, pt 2022 las: credite de angajament de 30 milioane de euro; plăți de 4.4 milioane de euro
proiectul Planului Național de Pregătire a funcționarilor publici – pt 30.000 de funcționari – care, cu siguranță, din păcate, nu se va face cum l-am gândit eu.
În noaptea asta, dorm liniștită că am realizat, din nou, lucruri bune pentru oameni, că am făcut cinste PNL prin prestația mea
”.

Articolul precedentInstitutul „Elie Wiesel” condamnă manifestările negaționiste ale AUR
Articolul următorBecali, dezamăgit că toți românii la un loc nu au averea lui Bill Gates: „Face tot felul de șmecherii, el nu e cel mai bogat”