Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR-EW) condamnă manifestările negaționiste ale partidului extremist AUR, potrivit unui comunicat al instituției.
„Astăzi, un lider AUR, protejat de imunitatea parlamentară, a catalogat Holocaustul din România drept o «simplă lecție» sau o «temă minoră» în sistemul educațional. Genocidul, distrugerea unei comunități pe criterii etnice să fie oare un subiect minor ce poate fi expediat în cadrul unei lecții în sistemul educațional?
Amintim că gestul simbolic de asumare a responsabilității guvernului Ion Antonescu pentru exterminarea a peste 300 mii de evrei și 11 mii de romi, de către președinția și guvernul României începând cu 2004 a reprezentat o contribuție importantă la aderarea României la NATO și UE. A nega Holocaustul, în spatele imunității parlamentare, nu face decât să întrețină ura antisemită, ale cărei consecințe politice au dus la Holocaust. A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democrația”, se arată în comunicatul INSHR-EW.
AUR susține că „experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze”, precizând că „adevărata educație este educația clasică, cea care formează cetățeni consitineți de drepturile și responsabilitățile lor, de cultura, istoria și originile lor”, însă uită că Holocautul a fost parte din istoria străbunilor, iar cine își neagă trecutul riscă să îl repete. Mai mult decât atât, în vremurile moderne, o națiune nu trebuie să se izoleze între granițe, fie ele și doar imaginare.
„Alianța pentru Unirea Românilor atrage atenția asupra faptului că, în ultimii ani, se constată o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin ridicarea la rangul de «materii» a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente (ex. educație sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanței acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generații: științele exacte, Limba și literatura română, Istoria națională”, au transmis reprezentanții AUR, într-un comunicat ce viza scoaterea unor discipline din lista olimpiadelor naționale pentru acest an școlar.
De altfel, Ministerul Educației a revenit cu o precizare pe această temă, subliniind că principiul care a stat la baza deciziei a fost prioritizarea participării la competițiile internaționale. „Din păcate, contextul epidemiologic nu permite reluarea tuturor acestor competiții în condiții de siguranță, motiv pentru care principiul ce a stat la baza primei selecții a fost prioritizarea participării României la competițiile internaționale anunțate pentru anul 2022. Toate competițiile listate în prima etapă sunt competiții care prevăd etape internaționale”, transmite Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
AUR susține că istoria Holocaustului reprezintă o „temă minoră ridicată la rangul de materie”