Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a anunțat că imobilele cu risc seismic vor fi consolidate cu bani de la stat. Cu toate acestea, proprietarii clădirilor consolidate nu vor avea dreptul să își vândă locuințele, iar dacă fac acest lucru, trebuie să dea banii înapoi.

Cseke Attila a anunțat că Guvernul are un proiect în acest sens, iar programul prevede finanțarea integrală din bugetul de stat.

„Nu va mai exista o confinanțare. Practic, programul prevede finanțarea integrală din bugetul de stat a consolidărilor de risc seismic, astfel încât să nu mai avem discuția referitoare la proprietarii care nu pot să suporte pentru că nu au posibilități financiare și așa mai departe”, a spus ministrul, relatează Digi24.

Cseke Attila: „Vom avea o inderdicție de vânzare”

De asemenea, ministrul a mai anunțat că proprietarii care au decis să își consolideze clădirile cu banii de la stat nu vor putea să își vândă imobilul pentru o perioadă de 25 de ani.

„Acest lucru este legat de o interdicție de vânzare pentru proprietar, pentru că este o creștere a valorii apartamentului prin consolidare de risc seismic, care este o finanțare de la stat. Vom avea o interdicție de vânzare, respectiv în perioada interdicție de vânzare proprietarul poate să își vândă apartamentul, dar atunci trebuie să restituie statului cota parte din investiția de consolidare de risc seismic. Perioada interdicției este de 25 de ani pentru persoane fizice”, a adăugat ministrul Dezvoltării.

Reamintim că la cutremurul din 1977 ce a lovit România, având 7,2 grade pe scara Richter, s-au prăbușit 33 de clădiri mari, unele fiind deja avariate de cutremurul din 1940. Oficial au fost peste 1.500 de morți, dintre care 1424 în București.

Capitala României are aproape 350 de clădiri ce se încadrează în clasa I de risc seismic și alte 368 în clasa a II-a. Peste tot prin centru sunt lipite semnele care avertizează pericolul iminent pe care îl reprezintă imobilele.

De asemenea, în ultimii 32 de ani, potrivit Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), au fost consolidate doar 97 de clădiri. Mai mult, peste 800 de clădiri sunt încadrate pe clase de risc seismic, majoritatea fiind construite înainte de 1963.

Cseke Attila:,,Un lockdown nu este o alternativă”

Articolul precedentPreședintele PNL Teleorman, trimis în judecată de procurorii anticorupție după ce a încercat să aranjeze un concurs
Articolul următorGeneratorul din cartierul Aviației contestat de către un fost consilier general USR
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.