Contoarele inteligente, obligatorii până la sfârșitul anului 2028 în România

În România au fost montate în jur de două milioane de contoare inteligente din cele nouă milioane.

Contoarele inteligente vor deveni obligatorii până la sfârșitul anului 2028 în România, până acum fiind montate aproximativ două milioane de contoare. Montarea unui astfel de dispozitiv a costat în ultimii ani sub 100 de euro, acestea fiind montate de distribuitori. Costurile sunt recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, fiind parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi, potrivit romaniatv.net.

Potrivit ANRE, clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituție, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024. Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028.

În România au fost montate în jur de două milioane de contoare inteligente din cele nouă milioane, iar până la sfârșitul anului 2028, toți consumatorii trebuie să aibe montate contoarele de acest tip.

Contoarele inteligente de măsurare a consumului vor fi obligatorii în toate locurile de consum din România în următorii șase ani, potrivit unei decizii a Guvernului.

Cei care le-au amplasat deja nu au plătit nicio taxă, dar potrivit unei legi implementate de Guvern, cei care le vor monta, vor plăti o taxă pentru ele. Contorul inteligent este un dispozitiv care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă. Alături de alte contoare transmite informații către un concentrator de date, care le trimite către sistemul central, în mod securizat.

Contorul transmite consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication), neutilizând și negenerând semnale WiFi.

 Contoarele inteligente respectă toate normele și cerințele de mediu românești și intracomunicare. Contorul este marcat CE,  fiind însoțit de certificatul de conformitate care atestă faptul că produsul nu pune viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă în pericol și nu are un impact negativ asupra mediului. Toți consumatorii de energie electrică vor plăti mai mult la factură deoarece vor fi obligați să suporte o parte din costul contoarelor inteligente.

 Avertismentul unui medic ginecolog: Tot mai multe cazuri de infertilitate masculină, din cauza lipsei mişcării şi a stresului

Articolul precedent Avertismentul unui medic ginecolog: Tot mai multe cazuri de infertilitate masculină, din cauza lipsei mişcării şi a stresului
Articolul următorBărbat amendat cu 5.000 de lei pentru că a aruncat un cățel pe marginea drumului