Avertismentul unui medic ginecolog: Tot mai multe cazuri de infertilitate masculină, din cauza lipsei mişcării şi a stresului

Unul din cinci cupluri care doreşte să facă un copil nu reuşeşte.

În ultima perioadă, mai ales după pandemie, au apărut tot mai multe cazuri de infertilitate masculină, fiind multe situaţii în care ambii parteneri au probleme şi astfel nu pot obţine o sarcină, a declarat dr Carmen Ianioţescu, medic primar obstetrică ginecologie supraspecializat în reproducere umană asistată, potrivit g4media.ro.

Ajunşi la medic după o anumită perioadă în care nu reuşesc acest lucru, cei doi parteneri fac o serie întreagă de teste pentru a găsi natura problemelor cu care se confruntă.

Stresul, stilul de viaţă, fumatul pot conduce la infertilitate, a declarat medicul. Potrivit acesteia, intre stres şi infertilitate este o relaţie de ambele părţi. Stresul cauzează infertilitate şi infertilitatea cauzează stres, nefiind strict într-o singură direcţie Potrivit dr, Carmen Ianioţescu, sunt situaţii când ambii parteneri au câte o problemă, fiind o infertilitate de cauză mixtă, iar în cazul infertilităţii idiopatice practic nu sunt găsite probleme clare pentru infertilitate, cuplul nereuşind totuşi să conceapă după o perioadă destul de lungă de încercări.

„În cazurile de infertilitate idiopatică, recomandarea este de fertilizare în vitro pentru că lucrurile par în regulă, dar nu se obţine sarcina, deci undeva totuşi este o problemă. Reuşim prin procedura de fertilizare în vitro să câştigăm timp până la obţinerea unei sarcini. Fiind o procedură avansată, cuplul nu mai aşteaptă să obţină o sarcină pe cale naturală, pentru că poate să treacă foarte mult timp, calitatea materialului genetic, în special calitatea ovocitelor, va fi din ce în ce mai scăzută, nu este în favoarea nimănui acest lucru”, a declarat medicu.

 Între stres şi infertilitate este o relaţie, de ambele părţi

Stresul cauzează infertilitate şi infertilitatea cauzează stres, nefiind strict într-o singură direcţie. Pacientele care sunt stresate la locul de muncă şi nu reuşesc să se concentreze şi pe viaţa personală, amână din ce în ce mai mult obţinerea unei sarcini. Stresul poate duce la depresie, iar pacientele cu depresie nu se mai gândesc tot aşa să obţină o sarcină. De asemenea, stresul duce la modificarea unor comportamente ale stilului de viaţă, cum ar fi consumul, poate, de alcool, mâncare nesănătoasă sau chiar fumat, care  îşi pun amprenta.O pacientă care creşte în greutate va avea şanse mai scăzute de obţinere a sarcinii indiferent de modalitate, natural sau prin proceduri de reproducere umană asistată. Fumatul influenţează foarte mult calitatea ovocitelor şi scade calitatea spermatozoizilor, a, explicat dr. Carmen Ianioţescu.

Președintele Iohannis a plecat pentru două zile în Grecia

Articolul precedentPreședintele Iohannis a plecat pentru două zile în Grecia
Articolul următorContoarele inteligente, obligatorii până la sfârșitul anului 2028 în România