Mai multe persoane au dat dovadă de un comportament lipsit de responsabilitate și au forțat accesul în Târgul de Crăciun de la Constanța, în lacrimile copiilor care nu înțelegeau ce se întâmplă. Motivul, zic scandalagii, are legătură cu obligativitatea prezentării certificatului verde în baza căruia era permisă intrarea în spațiul amenajat de administrația locală, spațiu care se afla în interiorul Parcului Arheologic.
„Un grup restrâns de bărbați și femei au forțat gardurile montate de autorități, au dărâmat o parte dintre ele și s-au încăierat cu forțele de ordine. Nu au ținut cont de nimic în încercarea lor disperată de a intra în Târgul de Crăciun fără a avea certificatul verde. Nu i-au împiedicat nici privirile speriate ale copiilor prezenți în parc și nici lacrimile acestora. În timp ce ei provocau acest circ și forțau gardurile, constănțenii responsabili așteptau în ordine sa intre în parc”, au tranmis reprezentanții Primăriei Constanța pe contul de socializare.
Potrivit anunțului făcut de administrație, încă dinaintea deschiderii Târgului de Crăciun, accesul urma să se facă doar în baza certificatului verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală. De altfel, acest sistem de intrare se practică în toate Târgurile de Crăciun din marile orașe din România, iar populația a înțeles necesitatea acestuia, chiar dacă unora le-a fost greu să accepte.
Tocmai în acest context, ministrul Sănătății Alexandru Rafila susține că ridicarea obligativității prezentării certificatului verde ca formă de acces la unele activități publice are o strânsă legătură cu responsabilitatea sau iresponsabilitatea comportamentală a populației. „O să vedem care este situația. Îngrijorarea mea – și trebuie să discutăm dacă vrem să fim corecți – este că dumneavoastră discutați despre certificat, eu discut despre comportamentul lipsit de responsabilitate al unor oameni. Am văzut concerte la care oamenii se înghesuiau, nu purtau mască, am văzut manifestări în aer liber la care oamenii nu purtau mască și lucrul acesta nu este în regulă”, a declarat Rafila, care a adăugat că scăderea incidenței nu trebuie să determine populația să lase „garda jos”, mai ales în contextul aglomerațiilor specifice perioadei sărbătorilor.