Pe data de 2 decembrie, au apărut mai multe imagini cu bolnavi nesupravegheaţi, îmbrăcaţi sumar sau dezbrăcaţi, în condiţii mizere, pe holurile Spitalului Judeţean Reşiţa din judeţul Caraş – Severin. Deși Ministrul Sănătăţii a dispus un control și a fost deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, imaginile încă zgârâie retina.

Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, explică:

Este spitalul care a fost declarat COVID. Sunt oameni care nu au discernământ şi care, în mod normal, ar fi trebuit internaţi în alte secţii. Ei au fost aduşi acolo, se dezbracă, ştiţi cum sunt…

Procurorii s-au autosesizat în cazul Reșița

Primul pas: Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a solicitat reprezentanţilor Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) să demareze de urgenţă un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşita, urmare a imaginilor apărute în spaţiul public privind modul în care sunt trataţi pacienţii din cadrul secţiei de boli infecţioase.

Pasul următor: Managerul SJU Reșița a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că nu s-a ocupat de lucrările de igienizare și reparații a clădirilor, anunță miercuri Ministerul Sănătății.

Primele sancțiuni la Spitalul Județean Reșița, după imaginile cu pacienții ținuți în condiții mizere: amenzi de peste 18.000 de lei

Libertatea, 2020

De asemenea, asistenta șefă a secției de pneumologie și cea de la secția de boli infecțioase, precum și una dintre infirmiere au fost și ele sancționate cu câte 2.000 de lei pentru nerespectarea protocoalelor de lucru. O altă asistentă medicală de la boli infecțioase a primit o amendă de 2.400 de lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale periculoase.

Dosar penal în cazul Spitalului Județean din Reșița

Amenzi peste amenzi, amenzi modice și amenzi care nu rezolvă problema. Doar ridică un alte semne de întrebare: cine este adevăratul vinovat? Și, mai mult decât atât, câte alte spitale din România trăiesc același coșmar dar ”salvarea” e lipsa unui fotograf în incintă?

Scuzele nu au întârziat să apară: conducerea spitalului din Reșița nu a negat faptul că imaginile au fost surprinse în spital, dar se apără afirmând că nu s-au mai făcut investiții de zeci de ani, iar personalul medical este insuficient. Desigur, conducerea consideră că o parte din vină o au și pacienții cu patologii psihice. Bolnavi care dau vina pe alți bolnavi. Ironie?

Ziarul de Investigații

Articolul precedentFlorina Presadă, după ce a aflat că Nicușor Dan susține PNL la parlamentare: „Clipește de două ori dacă te lasă Ludovic cu pușculița goală”
Articolul următorIohannis le-a spus și magistraților despre majoritatea din Parlament
Jurnalist full-time / Pesimist part-time