Florea Daniel, „tun după tun”, via „Economat”

Fostul primar al Sectorului 5, Florea Daniel a mai dat „un tun”, din banii publici. De data aceasta unul dulce, cu vârf de peniță „Montegrappa”.

Iar acest tun a fost descoperit de actualul primar, Cristian Popescu Piedone, care se întreabă pe bună dreptate dacă să spună „Bogdaproste sau mulțumesc pentru sponsorizare”, căci nu are în intenție să plătească facturile lăsate moștenire de fosta administrație.

Concret, în octombrie 2019, potrivit HCL 252/31.10.2019, s-a aprobat „achiziționarea de către instituțiile publice/societățile comerciale din subordinea Consiliului Local Sector 5/aparatul de specialitate al Primarului Sectorului 5, precum și de unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Sectorul 5 de la S.C. Economat Sector 5 S.R.L. a produselor necesare funcționării acestora sau cu ocazia organizării unor evenimente culturale”. Ceea ce a însemnat 14.500 de pachete dulci pentru copii și 3.200 de cadouri pentru cadrele didactice, totul la valoarea de 36.425.172 de lei.

Surprinzător este că valoarea unui pachet este de 1.192 lei – fără TVA și conținea mai multe tipuri de dulciuri din țări precum Belgia și Franța.

Probabil că de aceste pachete au beneficiat doar elevii care știu să vorbească franțuzește, având în vedere că în Sectorul 5 sunt aproximativ 26.000 de elevi, ceea ce înseamnă că nu toți elevii au meritat să primească ciocolată fină.

Cristian Popescu Piedone, primar Sector 5

Curios este că societatea Economat SRL a știut să numere elevii din Sectorul 5 când a cumpărat tablete (30.500 de bucăți), nu și când a cumpărat cadouri”, a precizat Cristian Popescu Piedone, într-o postare pe Facebook.

„Tot atunci au fost cumpărate și cadouri pentru profesori: 3.200 de pachete în valoare de, ATENȚIE, 17.292.600 lei, adică 4.614 lei fără TVA pentru un singur pachet. Cadoul oferit profesorilor și cadrelor auxiliare (sper că nu și femeilor de serviciu) conținea celebrul pix Montegrappa, o agendă care valorează aproape cât un televizor și o cutie mică de bomboane. Am căutat pe piața liberă să văd cât costă un astfel de pix. Prețul este undeva la 1.200 de lei, nicidecum la valoarea care apare în facturi, de peste 2.000 lei”, a precizat Piedone.

Totodată, reamintim că SC Economat Sector 5 SRL este o societate care se ocupă de vânzarea de produse alimentare, respectiv închiriere spații comerciale, nu achiziție de electronice.

Vândute pe olx

Pixurile au fost atât de „apreciate” de către cei care le-au primit încât au fost scoase la vânzare pe olx.ro, potrivit Mediafax. „Sunt primite de soția. Parcă să zic că este o cărticică ceva pixul ăla, în ambalajul lui”, a afirmat unul dintre vânzători, care a precizat că mai multe cadre didactice au primit astfel de pixuri.

Chiar și astăzi, 3 decembrie 2020, încă se mai găsesc la vânzare, la un preț mult sub nivelul pieței, de doar 280 de lei.

Pomană sau sponsorizare

Deoarece facturile pe care le-a „moștenit” Piedone nu sunt însoțite de toată documentația necesară, a fost cerută returnarea acestora. „Pentru că facturile înregistrate la Primăria Sectorului 5 nu au fost însoțite și de documentația cu contracte, comenzi, avize de expediție, procese verbale sau oferte, am cerut returnarea acestora.

În acest moment, în stocul Primăriei Sectorului 5 mai există peste 100 de pachete destinate profesorilor, adică pachete în valoare de peste 100.000 de euro.

Nici nu știu cum să le spun, Bogdaproste sau mulțumesc pentru sponsorizare, pentru că eu nu voi achita niciodată astfel de facturi care nu au acoperire”, a concluzionat Piedone.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentCioloș rămâne diplomat, Ponta are răspuns la orice întrebare
Articolul următorSăracii bogați de la Unirea Shopping Center