Victor Ponta și Dacian Cioloș
Victor Ponta și Dacian Cioloș

Ponta a scris și scrie zilnic istorie, chit că sunt paragrafe plagiate sau doar inspirate de vreo muză juridică. Istorie ironică, istorie dezbătută live și istorie cu link spre Wikipedia.

Ca într-o scenetă de dinainte de Crăciun organizată la grădiniță, doctoratul plagiat al lui Victor Ponta a fost subiect de înghionteli și discuții, atacuri și replici. Protagoniștii: Dacian Cioloș, Eugen Tomac, și, desigur, Victor Ponta.

Cazul plagiatului din teza de doctorat

Dacian întreabă, Victor răspunde, nu se strigă încă Bingo, dar se dezbate ceva deja dezbătut. Cioloș a fost primul candidat din studioul de la Digi24 care a pus o întrebare unui contracandidat pe tema Educației, alegându-l pe Victor Ponta:

“Cum am putea să eliminăm impostura din acordarea titlurilor de doctor, cum vedeți reformarea și recredibilizarea sistemului de învățământ universitar și mai ales a celui de doctorate, și care este părerea dvs ce sancțiuni ar trebui pentru plagiatele dovedite?”.

Victor Ponta: „V-ați supărat că v-am prins cu arsu din 2016. Îl luăm pe primarul din Brașov care a declarat că are școală și n-a făcut-o. Îl luăm pe Vlad Voiculescu căpitan la 15 ani. Îl luăm pe ministrul dvs din 2016. Întâi a fost dl Curaj. I-ați dat ordin să-mi facă acel dosar de plagiat. Dl Curaj a preferat să demisioneze. L-ați adus pe Mircea Dumitru și el fiind colaborat al Securității, a fost de acord. Am făcut facultate”.

Ponta, atacat la plagiat de șeful PMP: Hai dottore!/ Te-a învățat bine șeful tău. Scoate casca din ureche

Ulterior, și Eugen Tomac a ales acest subiect pentru întrebarea adresată liderului Pro România: “Considerați că plagiatul este o vulnerabilitate? Există o soluție pentru a combate această problemă serioasă?”.

Victor Ponta: „Cu turnători la Securitate cum a fost și ministrul dl Cioloș, cum e și tatăl tău, Băsescu, nu se poate reforma nimic. Eu am fost la școală, la Facultatea de Drept, mi-am susținut examenele”.

Eugen Tomac: „Hai dottore!”

Victor Ponta: „Te-a învățat bine șeful tău. Scoate casca din ureche”.

Eugen Tomac: „Consider că este o vulnerabilitate serioasă plagiatul pentru sistemul de învățământ, mediul academic. Copiii de astăzi au nevoie de modele. Mă așteptam de la dl Ponta un răspuns ca de la un fost prim-ministru, care trebuie să recunoască că a plagiat, că a renunțat la titlul de doctor și că recomandă tuturor ca pe viitor să nu facă ceea ce a făcut domnia sa”.

Un singur lucru este clar: Ponta mânuiește ironia mai cu multă pricepere decât tastatura. În urmă cu o săptămână, într-o emisiune electorală, afirma următoarele:

Programul PNL pare plagiat după programul PSD, domnul Orban o să asfalteze Calea Lactee

Ziarul de Investigații

Articolul precedentClotilde Armand face recensămâtul cheltuielilor nejustificate din Primăria Sectorului 1
Articolul următorFlorea Daniel, „tun după tun”, via „Economat”
Jurnalist part-time / Pesimist full-time