Foto: INQUAM Photos/George Călin
Foto: INQUAM Photos/George Călin

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la RFI că există posibilitatea unei coaliții și cu USR și cu PSD. Demnitarul a mai spus că PSD are o majoritate „confortabilă”, dar refacerea coaliției cu USR reprezintă prima variantă luată în calcul.

Hunor a mai precizat că e nevoie de o perspectivă mai lungă pentru formarea unei majorități constructive. Altfel, riscul de a intra, din nou, într-o criză guvernamentală este foarte mare. „Deci dacă nu deschizi o perspectivă, nu dai o substanță, acest lucru înseamnă inclusiv problema colaborării după 2024, e greu să faci un Guvern stabil”, a mai precizat Hunor, relatează g4media.ro.

PSD și USR, negocieri la sânge cu PNL

Liderul maghiarilor e de părere că USR are cele mai mari șanse de a reveni în coaliție. „Acest lucru înseamnă 52%, aproape 53% din Parlament. Este o majoritate simplă, dacă adăugăm și grupul Orban, trebuie să negociezi cu ei, înseamnă 56%”, a afirmat Hunor.

Totodată,  președintele UDMR a mai precizat că și o variantă cu PSD ar reprezenta o majoritate clară. „Este o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai un deziderat și nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate”, a mai susținut Kelemen Hunor.

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunțat că șansele formării unei majorități cu cei de la USR este foarte mare. Mai exact, într-o viitoare configurație PNL și USR sunt minim 240 de voturi. Reamintim că e nevoie de 234 de voturi pentru ca guvernul să fie votat în Parlament.

Personal Dan Vîlceanu susține refacerea coaliției. „Ne interesează ca PNL să fie bine reprezentat şi corect reprezentat în structura guvernului. Ne înteresează în primul şi în primul rând să închidem această criză şi să avem un Guvern cu puteri depline”, a spus Vîlceanu, la sediul PNL.

Fostul lider PNL, Ludovic Orban, a precizat cu câteva zile în urmă că orice încercare a liberalilor de a forma o coaliție cu PSD reprezintă o trădare față de poporul român. Mai mult, demnitarul a mai anunțat că nu va susține niciodată o astfel de „coaliție”.

Kelemen Hunor: ”Fiecare se gândeşte doar la orgoliul lezat şi la interesul de partid”

Articolul precedentPrinţul Charles propune o regândire radicală a vieţii în oraşe, în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice
Articolul următorPortretele victimelor de la Colectiv, expuse în Senat. Senator USR: ”România trebuie să stabilească vinovaţii”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.