datele, PSD, Partidul Social Democrat
PSD Foto: Facebook

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a afirmat că social democrații vor vota o posibilă moțiune de cenzură a celor de la USR PLUS și AUR, dacă aceștia vor reuși să strângă semnăturile necesare pentru depunerea ei.

Totodată, Ciolacu a lansat o invitație tuturor parlamentarilor care vor înlăturarea Guvernului Cîțu să semneze moțiunea de cenzură propusă de PSD și care este singura ce a fost prezentată public, mai mult, care are și numărul de semnături necesare pentru demararea acestei proceduri.

De asemenea, Ciolacu a ținut să le transmită vice premierului Dan Barna (co-președintele USR PLUS) și lui George Simion (co-președintele AUR) că miza momentului este votul, nu autorul moțiunii cu care s-au „lăudat” joi, pe holurile Parlamentului.  

„Invit oficial toate formațiunile politice și toți parlamentarii care își doresc înlăturarea actualului guvern să contribuie cu modificări sau completări la moțiunea propusă de PSD, având în vedere că aceasta este singura variantă care a fost prezentată public și care beneficiază de numărul de semnături necesar pentru inițierea procedurii parlamentare. Le transmit domnilor Barna și Simion că miza cea mai importantă în acest moment nu este textul sau autorul moțiunii, ci votul din Parlament care să determine căderea Guvernului Cîțu. Prin urmare, așa cum am spus aseară, PSD va vota o eventuală moțiune de cenzură USR-AUR dacă cele două partide vor avea semnăturile necesare pentru a fi depusă”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

 PSD face apel peste apel

De altfel, Ciolacu a subliniat și faptul că este nevoie de urgentarea procedurilor constituțioale pentru a a se încheia cât mai repede această criză politică, în care problemele românilor, pe fondul creșterii masive a prețurilor la energie, alimente și medicamente, par să nu mai fie văzute de cei aflați, încă, la guvernare. „Fac un apel către toate partidele parlamentare să urgenteze procedurile constituționale pentru încheierea cât mai rapidă a acestei crize guvernamentale. Oamenii au probleme majore care trebuie rezolvate, nu vor ca politicienii să-și piardă vremea cu tot felul de crize politice repetate. (…) Este nevoie de instalarea cât mai rapidă a unui guvern legitim care să pună capăt dezastrului economic și social provocat de actuala echipă guvernamentală”, a mai scris Marcel Ciolacu. De altfel, reprezentanții PSD sunt de părere că „lipsa semnăturii (n.r. pe moțiunea PSD) înseamnă doar negociere, șantaj, pentru mai multe avantaje”.

Dacă liderul social democraților preciza că miza momentului este votul, nu autorul moțiunii de cenzură, am putea spune că este important și cine semnează pentru acest demers. Concret, în cazul în care moțiunea de cenzură este respinsă (are nevoie de 234 de voturi pentru a trece), parlamentarii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituţia României.

Kelemen Hunor: „Atitudinea ninja de pe Facebook nu ne ajută să ieşim din criza în care ne aflăm”

Articolul precedentKelemen Hunor: „Atitudinea ninja de pe Facebook nu ne ajută să ieşim din criza în care ne aflăm”
Articolul următorOlguța Vasilescu explică de ce au crescut prețurile la energia electrică și la gaze