România e la coada clasamentului în Uniunea Europeană când vine vorba despre persoanele imunizate împotriva Covid-19, fiind clar că undeva campania de vaccinare a avut o sincopă. Cel puțin.

Că se caută sau nu soluții care să funcționeze este greu de spus, însă fostul premier social democrat Adrian Năstase are o ipoteză proprie legată de ceea ce se dorește.

Potrivit unui material publicat astăzi pe blog, Năstase sugerează că permiterea organizării evenimentelor la care participă multe persoane este o greșeală, dat fiind că în acest mod există riscul transmiterii mult mai ușoare a virusului. Totodată, fostul premier lasă să se înțeleagă că aceste decizii sunt doar un calcul pentru a atrage simpatii liberale înaintea alegerilor din PNL, indiferent de „costuri”.

Guvernul a realizat că vaccinarea populației nu progresează. În aceste condiții, probabil a gândit că trebuie accelerată imunizarea de turmă prin îmbolnăviri. Cum să obții acest lucru? Destul de simplu. Aduni mase mari de oameni pe stadioane și la diverse evenimente – festivaluri, târguri, etc.

Vă dau câteva exemple de evenimente organizate doar în luna septembrie: Untold Odyssey; Jazz in the Park; Posada Rock; The Fresh in the garden; Untold festival; Saga festival; Plai festival; Maximum Rock festival; Symposium Experience BBB; Danube Rock Sounds; Festivalul Strugurele de Aur; Brasov Jazz and blues; Nedeia Munților; Târgul național de turism rural; Ziua Forestierului; Ruga Timișoarei; Festivalul Ziua recoltei; Bathory fest; Cibinfest; Târg de toamnă; Feminist Film Festival; Pelicula; Roadele toamnei; Street delivery; Central European festival; Festival must și pastramă; Craft beer fest; Family fest; Festival transhumanța în bucate; Festival Porcul de bazna; Festivalul Balmosului de munte.

Acestea nu sunt decât câteva evenimente, selectate rapid. Veți găsi mult mai multe. Trebuie adăugat și Festivalul Enescu – anul acesta având o întindere de patru săptămâni. Guvernanții au înțeles că pâinea costă scump (uneori nici noi nu mai știm cât costă) și că până în 25 septembrie poporul trebuie să aibă liber la distracție. După aceea, vom vedea”, subliniază Adrian Năstase.

Năstase pare a fi un susținător al vaccinării, deși nu a avut prea multe poziții publice legate de acest subiect. În ianuarie, anunța tot pe blog că s-a vaccinat, decizia fiind luată pe baza faptului că „efectul principal este mai important decat eventuale efecte secundare”.

În decembrie, acesta critica atitudinea șefului statului, în prag de alegeri, în condițiile în care pandemia nu dădea semne că ar fi fost învinsă: „Dacă mergeți la vot, coronavirusul nu o să vă atace. Puteți iesi din casă, chiar în localitățile carantinate. Nu la biserică. V-a deschis și piețele. (…) V-a făcut mai puține teste ca să vă dea un sentiment de optimism în legătură cu îmbolnăvirile. Cu morții s-a descurcat mai greu. Numărul lor a continuat să crească”.

Articolul precedentBode va băga proiectul Anghel Saligny în ședința de guvern de astăzi
Articolul următorSurse. Florin Cîțu, discuții cu privire la remanierea miniștrilor USR PLUS