Facebook: Florin Cîțu
Facebook: Florin Cîțu

În plin scandal politic, cu USR PLUS care îi cere să plece acasă după ce l-a demis pe ministrul Justiției, premierul Florin Cîțu semnează „la foc automat” decizii.

Decizii pentru mutarea unor secretari de stat și a unor subsecretari de stat, care fie abia se instalează pe funcții, fie pleacă acasă, fie își găsesc loc prin alte ministere.

Ieri, în Monitorul Oficial au fost publicate mai multe acte semnate de Cîțu, schimbări fiind aduse la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și la Administrația Fondului pentru Mediu.

Secretar de stat la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului vine, conform unei decizii semnate pe 1 septembrie, Terente Ciui. În vârstă de 58 de ani, Ciui este membru al PNL Bistrița Năsăud și director adjunct al Casei de Pensii. A fost în cărți pentru funcția de subprefect în 2020, după ce deținuse această funcție între 2016 şi 2017, „promisiune” care nu s-a concretizat.

În același timp, ieri, Cîțu a semnat decizia prin care Lóránd-Árpád Fülöp este eliberat din funcția de subsecretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. În vârstă de 39 de ani, asistent universitar la Fundația SAPIENTIA – Universitatea SAPIENTIA și deținător al unui PFA în domeniul IT, Fülöp nu părăsește de tot Guvernul. Imediat după acest act, a fost publicată și o decizie privind numirea acestuia în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Administrației Fondului pentru Mediu. Din ce se arată în document, în spatele acestei numiri stă o propunere a ministrului mediului, apelor și pădurilor din 1 septembrie 2021.

Funcția era ocupată până la această dată de un alt politician, astfel că numirea lui Fülöp a fost posibilă doar după ce a fost semnată și publicată decizia privind revocarea lui Ștefan Toga, „la cerere, din funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Administrației Fondului pentru Mediu”. Ştefan Toga fusese numit în funcţie fiind impus de UDMR.

De plecat a plecat și Andrei Vasile Ungur, din funcția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Liberalul, care a fost administrator public la Primăria Caransebeș, fusese numit în funcție în martie 2021. În locul acestuia la minister a fost numit tot printr-o decizie de ieri Daniel George Surdu. În vârstă de 43 de ani, numirea liberalului Surdu era anunțată încă din iunie.

Articolul precedentCioloș consideră că USR PLUS a fost subestimat de liberali
Articolul următorOrban recunoaște că PNDL 3 este „temă de campanie în competiția internă”