Ședință de Guvern astăzi la Palatul Victoria, pe ordinea de zi fiind mai multe proiecte.
Unul dintre acestea este un proiect de lege pentru aprobarea Contractului de finanţare – Autostrada A7 România-Cofinanţare aferentă Mecanismului de redresare şi rezilienţă – dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 12 iunie 2023 şi la Luxemburg la 14 iunie 2023.
Potrivit detaliilor, contractul are o valoare de 600 milioane de euro, iar Ministerului Transporturilor și Infrastructurii i se deleagă întreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea proiectului, minister care totodată asigură implementarea proiectului, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – SA, în calitate de agenție de implementare.
Totodată, „Ministerul Finanţelor încheie cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – SA un acord subsidiar prin care se stabilesc drepturile şi obligaţiile părţilor în implementarea Proiectului şi executarea Contractului de finanțare”.
În același timp, se mai arată în proiect, „cheltuielile aferente Proiectului, respectiv cheltuielile reprezentând echivalentul în lei al valorii împrumutului și al celorlalte fonduri publice destinate finanțării costului acestuia, inclusiv taxele și impozitele aferente, se cuprind în bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație prin legile bugetare anuale”.
Autostrada va avea o lungime de 319 km, între Ploiesti si Pascani, divizată în 4 sectiuni – Ploiești – Buzău, cu o lungime de 63,25 km; Buzău – Focșani, cu o lungime de 82,44 km; Focșani – Bacău, cu o lungime de 95,9 km și Bacău – Pașcani, cu o lungime de 77,39 km.
„Se estimează că Proiectul se va finaliza în 2025, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 48 de luni de la data semnării Contractului de finanțare. Conform prevederilor Contractului de finanțare, împrumutul poate fi tras în maxim 20 tranșe, valoarea minimă a unei tranșe fiind de 30 milioane euro. Împrumutul acoperă până la 50% din costul total al Proiectului. Nu sunt eligibile cheltuielile cu TVA și cele privind exproprierile”, se detaliază în documentație.