Sursa: Facebook

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au un alt suspect în dosarul privind relele tratamente din centrele rezidențiale din Ilfov.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre președintele unei asociații ce deține un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, suspectul G.Ș.C. (Godei Ștefan – n.r.), care este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

După ce în iulie procurorii anticorupție dispuneau reținerea pentru 24 de ore a doi inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ieri au fost aduse și alte acuzații.

Astfel, despre președintele asociației, anchetatorii arată că a acționat în tandem cu cei doi inspectori, astfel încât totul să pară în regulă în azil. Din ce detaliază DNA, „în zilele de 10 și 11 mai 2023, suspectul G.Ș.C., în scopul obținerii licenței de funcționare pentru un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități pe care-l deținea în orașul Voluntari, județul Ilfov, ar fi completat documentele necesare conform instrucțiunilor trasate de inculpații Rontescu Florina și Năstase Andrei Cornel, inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, pentru a dovedi îndeplinirea standardele minime de calitate de către centrul respectiv”.

Cât despre Rontescu și Năstase, se arată că „ar fi transmis către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, un raport favorabil în condițiile în care centrul respectiv nu îndeplinea cerințele minime de funcționare, prevăzute de lege”.

Referitor la aceștia, DNA arată că „în perioada 25.04.2023 – 31.05.2023, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile prevăzute de legislația primară, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare în teren în ceea ce privește un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități situat pe raza județului Ilfov. (…)

Cei doi inculpați ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, și ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului și a dotărilor din spațiul cu destinația de bucătărie, precum și problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorități publice sau private le-au constatat.

De asemenea, deși ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, inculpații ar fi dat instrucțiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerințele minime prevăzute de lege.

Din ce se pare, cercetările nu se opresc însă aici, în condițiile în care DNA precizează că „în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”.

Articolul precedentInspectorii ANSVSA au emis o ordonanță de interzicere a activității și au amendat un resort de lux din Costinești, unde a fost găsit pește expirat
Articolul următorContractul de finanţare pentru Autostrada A7 România ar putea deveni lege în ședința de Guvern de astăzi