Foto: G4 Media
Foto: G4 Media

Mai multe centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice au fost amendate, iar în câteva cazuri s-a propus chiar retragerea licenței de funcționare, în urma controalelor făcute din dispoziția premierului Marcel Ciolacu.

Duminică, premierul a anunțat că toate centrele rezidențiale pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități vor fi „verificate și reanalizate”, ieri fiind dispuse și primele măsuri.

Astfel, echipele Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) au aplicat sancțiuni în azile din Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Hunedoara şi Timiş, fie pentru că centrele respective nu aveau contracte cu specialişti care să asigure planuri individualizate de îngrijire pentru fiecare persoană internată, fie pentru că, anterior, inspectorii sociali descoperiseră nereguli, impuseseră termene pentru remedierea acestora, însă nu au fost respectate termenele dispuse pentru remediere.

Potrivit Știri pe Surse, a fost propusă retragerea licenţei de funcţionare pentru patru dintre căminele controlate – Centrul de îngrijire şi suport pentru persoane vârstnice „Karumba”, unde „din cauza gravităţii faptelor constatate, inspectorii sociali au apreciat că se încalcă drepturile fundamentale ale beneficiarilor, punându-se în pericol viaţa acestora”, Căminul pentru persoane vârstnice „Casa Divină”, în cazul acestuia survenind expirarea termenului de suspendare pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse la termenele stabilite, respectiv neremedierea neregulilor constatate, iar la Asociaţia „Acasă la Bunicii Noştri”- Căminul de bătrâni „Acasă la bunici” şi Căminul de bătrâni „Acasă la bunici” corp B serviciile sociale au fost desfiinţate ca urmare a rezilierii contractului de închiriere a imobilului în care îşi desfăşurau activitatea.

Conform aceleiași surse, Centrul de îngrijire şi suport pentru persoane vârstnice „Karumba” din Bucureşti a fost amendat cu 5.000 de lei aceeași sancțiune fiind aplicată și Căminului „Luxab din Capitală”.

Alte cămine de îngrijire a vârstnicilor au primit amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei – Căminul pentru bătrâni „Radar” din Constanţa, Căminul pentru persoane vârstnice „Casa Divină” Hunedoara, Căminul „Lummy House” din Ilfov, Căminul pentru persoane vârstnice „Maşloc” şi Azilul „Casa Fabian”, ambele din Timiş. O amendă mai mică, de 500 de lei, a fost aplicată Căminului pentru vârstnici „Maria” din Constanţa.

Articolul precedentDiana Șoșoacă susține că a fost mazilită din AUR după ce a făcut dezvăluiri legate de orfelinatele din România
Articolul următorPreședintele ANPC, despre zborurile anulate: „Autoritatea noastră din păcate este legată de mâini şi picioare”