Bananier
Bananier. Sursa foto: adelaparvu.com



 Piața de plante exotice din România s-a extins în ultimii ani odată cu creșterea temperaturilor. Astfel, producători horticoli au început să scoată la vânzare bananieri care pot fi cumpărați cu sume cuprinse între 50 de lei și 5000 de lei, în funcție de mărimea lor, potrivit digi24.ro.

Unii producători susțin că bananierii rodesc deja, urmând să producă 45-50 de kilograme de banane dintr-o singură plantă

Bananierii cresc în curțile caselor din Chitila sau Tărtășești. Cristi locuiește în Cluj și cere 1000 de euro pentru un bananier, în anunțul dat online. El spune că a adus mai mulți bananieri din Siria și din Turcia și că o astfel plantă, în al treilea an de creștere rodește, putând produce 45-50 de kg de fructe. „E un bananier din soiul Musa, care rodește și la noi, dar pentru că fructul să ajungă la coacere trebuie mutat la interior. Un singur ciorchine de banane poate ajunge la 45, chiar 50 de kg”, spune tânărul din Cluj. El recomandă să fie folosit pământ de palmier, care este un pământ aerisit. Planta trebuie udată regulat cu apă și întreținută cu ajutorul unui tratament format din apă și ceapă dacă planta face purici.

Cei care se ocupă cu vânzarea bananierilor afirmă că deși ajung să rodească zeci de banane într-un ciorchine, este foarte greu ca fructul să se coacă

Anișoara Verzeanu, un producător din Tărtășești, județul Dâmbovița, vinde bananieri din soiul Musa Acuminata, provenit din Malayezia, cu 100 de lei planta de 50 de cm. „Să vă explic. Nu există șanse de coacere în aer liber. Anul trecut mi-a înflorit în luna iunie. E spectaculoasă înflorirea. Apoi sub fiecare petală a florii s-au format câte 10-15 banane în grupuri, care au crescut în iulie, august, septembrie, iar în octombrie fructul era cam la jumătate din ce știm noi că arată o banană. Nu ajung să se coacă, pentru că vine frigul”, spune Anișoara Verzeanu. Bananierii au fost aclimatizați deja în România, ei rezistând în aer liber chiar dacă fructele nu ajung să se coacă.

Bananierii pot fi cumpărați cu sume de 50 lei, un puiet de 40-50 cm, 70 lei, planta de 1 metru, și 5000 de lei, dacă are trei metri înalțime

Mirela Raicu, inginer horticol, specialist în sere și plante exotice la Grădina Botanică a Universității București, susține că bananierii au fost aclimatizați în România,  dar cei care vor să aibă în curtea lor o astfel de plantă nu au încă posibilitatea să mănânce bananele culese de ei.

„Este o plantă decorativă, care doar înflorește și poate produce banane, dar ele nu ajung să fie coapte”

Potrivit acesteia, în ultimii ani a fost aclimatizată în România o specie de bananier, denumită Musa Basjoo. „Această specie de bananier a fost deja aclimatizată și poate trece iarna, dar numai protejată de frig la tulpină și la rizom, dacă e ținută la exterior. După prima brumă, planta trebuie tăiată și protejată, iar în primăvară vegetația se reia și planta se dezvoltă în continuare. Dar nu vă imaginați că se pot culege și mânca banane. Asta nu se poate, din simplul motiv că, după înflorire, bananierul are nevoie de 12 luni pentru ca fructul să ajungă să fie copt”, a explicat Mirela Raicu.

Produse tradiționale…românești: pălincă de banane din Carpații Meridionali și pălincă de portocale de la Codlea





Articolul precedent Justiție în epoca modernă: Trei iranieni vor rămâne fără un ochi în urma aplicării legii talionului
Articolul următorMarea Britanie: Decesele survenite în urma consumului de heroină sunt în creștere