Cui i-e frică de noile cărți de identitate?

Cei de la AUR par speriați de noua formă a cărții de identitate, astfel că emit câteva întrebări, într-un comunicat de presă

Foto Monitorul de Cluj

Noile cărți de identitate, lansate într-un proiect pilot la Cluj, nasc controverse, așa cum era de așteptat. Și tot cum era de așteptat, primul partid politic parlamentar care și-a manifestat „îngrijorarea”, cu privire la forma noilor cărți de identitate, este chiar AUR.

AUR lansează câteva întrebări, pe care ei le consideră „legitime”, cu privire la noile cărți de identitate

„De ce nu apare tricolorul?”

Patrioți, cum îi știm, oamenii lui George Simion și ai lui Claudiu Târziu vor să știe de ce noua carte de identitate nu are inclus și tricolorul în grafică, ca până acum. Fără echivoc, răspunsul este unul cât se poate de simplu: noile cărți de identitate urmează modelul celor emise de Uniunea Europeană.

„De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?”

În acest caz, „gen” are legătură directă cu „gender”, ceea ce, în traducere, înseamnă „sex” (în acest caz referindu-ne la sexul persoanei, nu la actul sexual). Astfel, cu toate că se sugerează că acesta ar fi motivul, înlocuirea „sexului” cu „genul” nu are nicio legătură cu eventuala susținere a comunității LGBTQ+. Cu alte cuvinte, situația e similară cu cea în care românii au decis, la un moment dat, să nu mai folosească atât de des cuvântul „așișderea” și să-l înlocuiască cu „asemenea”. „Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”, se întreabă, în același comunicat, AUR.

„De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine?”

Întrucât noile cărți de identitate sunt, în acest moment, la stadiul de proiect pilot, iar pe viitor ele nu vor fi obligatorii ci opționale, o dezbatere publică nu ar face decât să cheltuie bani din bugetul statului.

Ce spune ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode: „Noua carte electronică de identitate va permite titularului autentificarea în Platforma informatică de asigurări de sănătate și va asigura suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice, pentru reducerea birocrației în relațiile cetățeanului cu autoritățile publice. Emiterea cărții electronice de identitate este rezultatul unei colaborări inter-instituționale, fiind un moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituțional al serviciilor publice, cât și facilitățile de care cetățeanul român va putea beneficia odată cu deținerea noului document”,

Citește și: Ce spune Marcel Ciolacu despre referendumul pentru demiterea lui Clotilde Armand

Articolul precedentCum privesc românii valul 4 de Covid: cu relaxare
Articolul următorReferendumul pentru unirea Buzăului cu Ţinteşti, promovat prin postări pe Facebook
Iulia KELT
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.