Sursă foto: stirileprotv.ro
Sursă foto: stirileprotv.ro

Valul 4 de Covid nu e o ipoteză, nu e o poveste SF, inventată de Oculta Mondială pentru a-l face pe român să stea în casă, e o realitate.

Vine, și nu vine pâș-pâș.

Și-o să ne afecteze pe toți, de-a valma: vaccinați, nevaccinați, conspiraționiști sau nu prea, revoltați sau resemnați. Și n-o să vină pentru că ar fi trebuit, pentru că era de neevitat sau pentru că ”vor ăia să ne țină ca la pușcărie”. O să vină pentru că prea mulți s-au relaxat, prea rapid și prea deodată.

Uite valul, și nu e, musai, val de litoral

Vorbeam, zilele trecute, despre îmbulzeala de la mare, fără a păstra minimum de distanță și fără a lua măsuri minime de protecție. Dar îmbulzeala de la mare nu e singura de vină pentru creșterea, deja vizibilă, a numărului de infectări.

De vină e relaxarea, din ce în ce mai mare, de care dau dovadă din ce în ce mai mulți. Și, desigur, inconștiența altora.

Relaxarea

Cu toate că masca este, încă, obligatorie în spațiile închise, foarte mulți aleg să n-o mai poarte. Imposibil să le atragi atenția, că-s în stare să sară și la bătaie. Că nu le comanzi tu lor! Dacă-și iau amendă, o să țipe sau o s-o conteste în instanță. Și, bineînțeles, o să înjure birjărește, că le sunt încălcate drepturile.

Am mai spus: ca cetățean plătitor de taxe și impozite, ai, într-adevăr, drepturi. Dar ai și obligații, în același timp. Tare bine ar fi dacă obligațiile ar fi la fel de respectate, pe cât sunt de scandate și apărate (vocal) drepturile.

În plus, departe de a avea capacitatea medicală a altor state europene, România a ales să scadă, la minimum, restricțiile. Pentru că doar vine vara, și știe oricine că românul mai degrabă se îmbolnăvește, decât să renunțe la concediu. Sau măcar să aibă grijă de el (și de ceilalți) în concediul ăla.

Așa că vara a venit cu restricții minime. Că doar nu vrem să ne confruntăm cu o revoltă a cetățenilor de bună credință, care te scuipă când le spui să nu-ți respire-n ceafă.

Inconștiența

Nu pot numi altfel decât inconștiență să te folosești de acte false, doar ca să eviți o carantină, când te întorci în România. Unde acte false înseamnă documente false de vaccinare sau de trecere prin boală sau de testare.

Practic riști un dosar penal, sub pretextul că ”îți pasă de familie și ți-e dor de ea”. Spun ”pretext”, pentru că, dacă ți-ar fi păsat cu adevărat, nu i-ai fi expus niciunui posibil pericol.

Dacă ar fi trebuit să stai în carantină, clar veneai din ”zona roșie”. Dacă vii din ”zona roșie”, e foarte posibil să-i îmbolnăvești și pe alții, inclusiv pe cei din familia aia, despre care afirmi că-ți pasă. Deci ești dublu inconștient.

Valul 4

În ultimele două luni, nu s-a mai sărit de 200 de infectări zilnice declarate, până azi. În ultimele două săptămâni, trendul a devenit ascendent și continuă să crească. Valul 4 e după colț. Cel mai probabil, vor urma și restricțiile.

Dacă nu ar fi existat ”marea relaxare”, probabil l-am fi evitat. Și cel mai nasol e că n-o să sufere doar cei care au ales să se relaxeze peste măsură, o să suferim cu toții. Doar suntem cu toții o apă și-un pământ, nu?

Cu alte cuvinte o să suferim cu toții, din cauza infatuării (sau a prostiei) unora. N-ar fi prima oară din istorie.

Articolul precedentCe spune Marcel Ciolacu despre referendumul pentru demiterea lui Clotilde Armand
Articolul următorCui i-e frică de noile cărți de identitate?
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.