Afacerea „Romprest”, de la finanțatorii lui Dinamo și VIP-urile din „Grupul de la Monaco” la războiul dintre Drăcea și Maricel Păcuraru

Este o premieră absolută ca numele unei firme de salubritate să câștige în numai câteva luni o imensă notorietate, fiind evocat aproape zilnic în știri și anchete jurnalistice, măsuri anunțate de Prefectura Capitalei sau Garda de Mediu, sute de procese în instanță sau dispute politice.

Firma la care ne referim, Romprest SA a devenit celebră pentru că e greu să găsești un român care să nu știe despre munții de gunoaie abandonate pe străzile din Sectorul 1, în urma conflictului cu primăria condusă de Clotilde Armand.

Se vorbește mai puțin despre faptul că Romprest a început ca o afacere a unui grup de prieteni, care a fost preluată de personaje importante precum finanțatorii echipei de fotbal Dinamo sau Dragoș Dobrescu și Radu Budeanu, din „Grupul de la Monaco”. După ce a ajuns la o cifră de afaceri de sute de milioane de lei, Romprest a devenit afacerea pentru care se dau lupte grele între grupări de interese.

În 2004, Afacerea „Romprest” era controlată de finanțatorii echipei Dinamo, Florian Walter, Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu

Florian Walter și Cristi Borcea – sursa gsp.ro

Romprest a început ca o afacere a unui grup de prieteni, fiind înființată în anul 2000 de cinci asociați, Elena și Alexandru Barabancea, Rodica și Octavian Borţoi și Daniel Stoica. În august 2001, cei cinci și-au vândut acțiunile către mai multe firme, printre care și Viva România, a lui Florian Walter, acționar la echipa de fotbal Dinamo București și finul ministrului de atunci al Transporturilor și Lucrărilor Publice, Miron Mitrea.

Legătura lui Florian Walter cu Miron Mitrea avea să se concretizeze două luni mai târziu, în octombrie 2001, prin intrarea în acționariatul firmei, cu un pachet de 10%, a Companiei Naționale Aeroporturi București SA, de sub autoritatea ministerului condus de Mitrea.

Perspectivele afacerii Romprest erau promițătoare și în anul 2004 presa scria că firma Romprest era controlată de finanțatorii echipei Dinamo, Florian Walter, Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu.

Două VIP-uri din „Grupul de la Monaco”, Dragoș Dobrescu și Radu Budeanu, au „balansat” controlul lui Florian Walter

Principalii asociați la Romprest

În 2009, Florian Walter a lăsat Dinamo București pentru Universitatea Cluj. Se pare că atunci a fost rupt parteneriatul la Romprest al finanțatorilor la Dinamo, pentru că, Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu au dispărut din acționariatul firmei. Acționarii Romprest Service erau compania canadiană Detaco Limited (Ltd), controlată de Florian Walter, care deținea 42,69% din acțiuni și de Fondul de Investiții 3i Group PLC din Marea Britanie, ce deținea un pachet de 43,76%. Alt acționar era Compania Națională Aeroporturi SA București, cu 10%.

După cinci ani, în 2014, pachetul de acțiuni al Fondului de Investiții 3i Group PLC a fost preluat de firmele a doi oameni de afaceri pe care presa i-a plasat în celebrul „Grup de la Monaco”, Dragoş Dobrescu, unul dintre cei mai puternici investitori în imobiliare și Radu Budeanu, care ar deține publicațiile „Cancan” și „Gândul”. Însumate, acțiunile deținute de firmele lui Dobrescu și Budeanu repezentau 43% din acțiunile Romprest SA, „balansând” pachetul de acțiuni controlat de Florian Walter. Dar nici cele două VIP-uri ale „Grupului de la Monaco” n-au rămas prea mult timp în acționariatul Romprest Service SA.

Dincolo de datele Registrului Comerțului, două tabere de acționari aflate în stare de război

Maricel Pacuraru – sursa foto hotnews.ro

Principalul acționar al Romprest SA este firma Detaco Ltd, din Montreal, Canada, care, în baza unui aport de capital de 6,4 milioane de lei, deține 42,69% din acțiunile Romprest. Detaco Ltd a fost controlată de Florian Walter până la moartea acestuia, în 2019, când controlul a fost preluat de fiul său, Cosmin Walter. Anul trecut, Cosmin Walter a vândut acțiunile Detaco Ltd firmei Magnum International Consulting, al cărei acționar unic este Paul Cătălin Ionescu Păcuraru, fiul de 27 de ani al omului de afaceri Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus. Maricel Păcuraru a stat o vreme după gratii după ce a fost condamnat la patru ani de închisoare în Dosarul „Poșta”.

Un alt acționar de peste ocean este Firstcom LLC, din Lexington, Statele Unite, care în baza unui aport de 532.000 lei la capitalul social al Romprest deține 3,54% din acțiuni. De mulți ani, reprezentantul Firstcom este Marian Măgureanu, care este fiul fostului director al SRI, Virgil Măgureanu și deținea 50% din Firstcom LLC prin Afinul SRL din Giurtelecul Hododului. Deși Marian Măgureanu a murit anul trecut, în urma infectării cu Covid-19, la Registrul Comerțului el figurează în continuare ca reprezentant al Firstcom.

Detaco Ltd și Firstcom LLC formează prima tabără din acționariatul Romprest Service SA, care controlează 46,23% din acțiuni.

Citește și Epilog la înregistrările DNA din biroul ministrului Transporturilor. PNL-iștii din navigația pe Dunăre sunt înlocuiți de Drulă cu „corporatiștii” USR-ului

În cealaltă tabără se află firmele Europrest Invest și Premium Management Team, deținute de Andrei Mihai Drăcea, care, potrivit relatărilor din presă, este cetățean român născut la Moscova în 1966 și are afaceri cu statul în domeniul sănătății. Practic, Drăcea controlează pachetul de acțiuni deținut la un moment dat de Fondul de investiții 3i Group PLC din Marea Britanie.

Britanicii au vândut un pachet de 30% din acțiunile deținute la Romprest firmei Europrest Invest SRL, a lui Dragoș Dobrescu. În noiembrie 2015, Dobrescu și-a cesionat participația de 99,9% pe care o avea la Europrest Invest către acționarul minoritar, Energymixx Europe SA, redenumită ulterior Europrest Invest SA. În februarie 2017, Europrest Invest a fost preluată de Andrei Mihai Drăcea.

Fondul de investiții 3i Group PLC a vândut celelalte 13,76%  din acțiunile Romprest firmei Premium Management Team, a lui Radu Budeanu. În august 2020, Andrei Mihai Drăcea a preluat și firma lui Radu Budeanu, Premium Management Team SRL, ajungând astfel să controleze 43,76% din acțiunile Romprest SA.

Lista acționarilor este încheiată de SC Compania Națională Aeroporturi București SA, controlată de Ministerul Transporturilor, care deține 80% din acțiuni, celelalte 20% din acțiuni fiind deținute de Fondul Proprietatea.

Controlul administrării Romprest e deținut de Drăcea, prin intermediul apropiaților lui Radu Budeanu

La capitolul controlului asupra administrării Romprest Service SA balanța s-a înclinat în favoarea lui Drăcea. Pentru a înțelege cum s-au „așezat” lucrurile trebuie să ținem cont de câteva detalii. Administrator la Europrest Invest este Bogdan Adimi, prieten din copilărie cu Radu Budeanu, vicepreședinte al Consiliului de Administrație (CA) și director adjunct al Romprest, iar Orlando Valache, un alt prieten al lui Radu Budeanu, este membru în CA-ul Romprest și a fost administrator al Romprest din partea Premium Management Team în perioada în care această firmă era deținută de Radu Budeanu.

În 2016, structura CA-ului Romprest a suportat mai multe modificări. În februarie 2017, era numit director general Marin Necula, reprezentat al Detaco Ltd, deci susținut de Florian Walter. În februarie 2017, omul lui Florian Walter devenea și președintele CA. În februarie 2017, a fost numit vicepreședinte CA Marian Bogdan Adimi (din partea Europrest), iar membri CA deveneau Ștefan Lefter (din partea Detaco Ltd), Orlando Valache (din partea Premium Management) și Viorel Tănase, din partea Companiei Naționale Aeroporturi.

Fiul lui Florian Walter a pierdut prima bătălie cu oamenii lui Drăcea. A fost președintele CA Romprest numai 5 luni

Pe 1 iunie 2017, a avut loc o rocadă între reprezentanții firmei Detaco. Marin Necula a renunțat la mandatul de președinte CA și s-a hotărât ca președinte CA să devină Cosmin Alexandru Walter, fiul lui Florin Walter. În rest, rămăsese aceeași structură CA, cu Lefter din partea Detaco Ltd, Adimi și Valache din partea firmelor lui Drăcea și Tănase din partea companiei de stat.

Obținând și mandatul de administrator al Romprest Service, Cosmin Walter a încercat să preia controlul societății. În primul rând, a încercat să rezilieze contractul de director adjunct al lui Bogdan Adimi, din „tabăra Dracea”. Dar, după câteva luni, oamenii lui Drăcea au reușit să îl demită pe fiul lui Walter din funcția de administrator, ulterior retrăgându-i și mandatul de președinte CA pentru mari prejudicii aduse Romprest.

De fapt erau acuzații formale pe care oamenii lui Drăcea le aduceau oamenilor lui Walter. Conform procesului verbal al ședinței CA, lui Cosmin Walter i se reproșa că nu a depus o plângere penală împotriva tatălui său, Florian Walter și a directorului pus de Detaco Ltd, Marin Necula, în privința unei popriri pe conturile societății pentru o datorie de 80,3 milioane de lei și că a tolerat utilizarea de către tatăl său a unui Mercedes clasa S din flota Romprest.

„Membrii CA au decis revocarea imediată a dlui Alexandru Cosmin Walter din funcţia de Director General al Companiei Romprest Service SA”, se spunea în procesul verbal nr 1/5.060.864 a ședinței CA din data de 17 noiembrie 2017.

Pe 22 noiembrie 2017, AGA Romprest, întrunită într-o formulă ce reprezenta 53,7% din acționariat, l-a revocat pe Cosmin Walter din mandatul de președinte CA măsura fiind justificată prin „conflictul de interese al acţionarului Detaco”. Director executiv al Romprest devenea Duca Răzvan Ghenoiu, a cărui numire a fost aprobată de CA-ul Romprest Service pe 19 decembrie. În februarie 2018, AGA aproba prelungirea mandatelor reprezentantului Detaco Ltd, Ștefan Lefter și a reprezentanților  Europrest și Premium, Bogdan Adimi și Orlando Valache.

Contraatac al taberei „Detaco-Walter” asupra „taberei Drăcea”

Evident că tabăra familiei Walter nu putea accepta o asemenea înfrângere și a convocat AGA pentru data de 18 aprilie 2019, pentru aprobarea unei noi numiri a lui Cosmin Walter în funcția de președinte CA și director general, în conformitate cu Actul Constitutiv al Romprest Sevice SA, care ar conține o prevedere conform căreia președintele CA e nominalizat de Detaco Ltd.

Citește și „Bătaie” pe avere în CSM. Secretarul general, campion la investiții

„În conformitate cu prevederile art. 11.2 teza I din Actul Constitutiv al societăţii Compania Romprest Sevice SA, numirea în funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al societăţii Compania Romprest
Sevice – S.A. a dlui Walter Cosmin Alexandru, cetăţean român pentru o perioadă de 4 (patru) ani de la data adoptării hotărârii”, se spunea în convocarea AGA nr 24/5.673.428.

Încercarea a eșuat și au urmat noi bătălii, nesemnificative în raport cu noua etapă în care a trecut războiul dintre acționarii Romprest după ce Florian Walter a decedat și fiul său, Cosmin Walter a vândut Detaco Limited firmei Magnum International Consulting, al cărei acționar unic este Paul Cătălin Ionescu Păcuraru, fiul lui Maricel Păcuraru.

Primul atac al lui Maricel Păcuraru asupra „taberei Drăcea”. Noul președinte al CA este ginerele lui Păcuraru

Imediat după obținerea controlului asupra Detaco Ltd, pe 28 iulie 2020, Maricel Păcuraru a lansat primul atac asupra „taberei Drăcea”, încercând să preia conducerea Romprest în numele Detaco Ltd și numindu-l președinte al CA pe ginerele său, Beniamin Cioantă Păcuraru.

Beniamin Cioantă Păcuraru – sursa foto tolo.ro

„Subsemnatul, Maricel Păcuraru, în calitate de preşedinte de şedinţă în cadrul AGA Romprest Service SA, numit în timpul şedinţei de către acţionarul Detaco Limited, convocată de către Consiliul de Administraţie (…) certific faptul că Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a hotărât următoarele:

(…) Articolul 10: Aprobarea numirii în funcţia de Administrator Romprest, respectiv preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General a dlui Beniamin Cioantă Păcuraru”, se spunea în procesul verbal al ședinței AGA.

Un atac direct era îndreptat împotriva lui Bogdan Adimi, vicepreședinte CA și director adjunct al Romprest, omul de bază al lui Drăcea, AGA aprobând demararea acţiunii în răspundere contra administratorului Adimi Marian Bogdan, acesta deţinând funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General Adjunct, pentru suspiciuni de prejudiciere a Societăţii Compania Romprest Service SA”.

Hotărârile AGA obținute de Maricel Păcuraru au fost anulate de Tribunalul București

Oamenii lui Drăcea au ripostat, contestând în instanță hotărârile AGA. Tribunalul București s-a pronunțat la începutul lunii iulie, anulând hotărârea AGA din 28 iulie 2020, de preluare a conducerii Romprest de căte Maricel Păcuraru în defavoarea firmelor lui Drăcea.

„Instanța: Dispune anularea Hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor pârâtului Compania Romprest Service S.A. din 28.07.2020, emisă de acţionarul Detaco LTD”, se spune în decizia magistraților Tribunalului București.

Războiul dintre Drăcea și Maricel Păcuraru a fost mutat în sălile Tribunalului

Războiul dintre „tabăra Păcuraru” și „tabăra Drăcea” continuă în zeci de dosare înregistrate recent pe rolul Tribunalului București. Spre exemplu, în dosarele nr 21.947/3/2021 și nr 19.944/3/2021, „reclamant” este Detaco Ltd, adică Maricel Păcuraru, iar „pârâți” sunt Bogdan Adimi și Compania Romprest Service SA. În dosarul nr 11.295/3/2021, pentru anulare hotărâre AGA, „reclamant” este tot Detaco Ltd, iar „pârât” este Romprest Service SA, iar în dosarul nr 10.151/3/2021 „reclamante” sunt Europrest Invest și Premium Management Team, ale lui Drăcea, iar „pârât” este același Romprest Service.

Sunt zeci de dosare cu aceiași protagoniști. Fiind înregistrate recent, sunt în „procedura de filtru”, în așteptarea fixării primului termen de judecată. E clar că vor trece multe luni, poate ani, până se va ajunge la sentințe ale magistraților, dar la fel de clar este că nici Păcuraru, nici Drăcea, nu vor aștepta sentințele și războiul va continua în AGA și CA.

VIATudor BĂLĂNESCU
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentTanczos Barna s-a săturat de mașini vechi, aduse din străinătate
Articolul următorPrimăriţa Lasconi anunţă „cea mai mare transformare în bine a Câmpulungului din ultimii 30 de ani”