Cârdășie în familie
Când soțul și soția își dau mâna, rezultatul nu poate fi decât unul extraordinar, iar căsnicia nu are cum să fie altfel decât una fericită. Însă ceea ce-ar fi putut să reprezinte o poveste de succes a unei căsătorii fericite, publicată în cine-știe-ce revistă glossy, iată că se transformă într-o poveste de „succes” doar pentru unii, în detrimentul altora, publicată de Ziarul de Investigații. Mariana Gutău, soția lui Mircia Gutău, personaj despre care, la un moment dat, v-am mai vorbit, a catadicsit să construiască pe o suprafață neconcesionată, totul cu acordul autorităților. Recepția lucrărilor s-a realizat în prezența angajaților primăriei care, în mod cert aveau ca sarcină de muncă trecerea cu vederea a celor întâmplate. De ce? Pentru că, așa cum am mai menționat, între Mariana Gutău și Mircia Gutău există un certificat de căsătorie care le acordă întâietate.
Concesioare cu schepsis
Vorbim despre o suprafață de 19 mp, teren situat pe strada General Magheru, Râmnicu Vâlcea, proietate ce inițial avea titlu public, aparținând Municipiului Râmnicu Vâlcea. Ulterior, aceasta a fost concesionată de o perioadă de 25 ani notarului public, Mariana Gutău, scopul fiind amenajarea unui birou notarial.
În ianuarie 2019 începea pleiada de mânării în folosul soției lui Mircia Gutău, mai exact în ședința ordinară din data de 31 ianuarie 2019, cea cu privire la concesionarea suprafeței de teren prin contractul cu numărul 16265/14.08.1996. Din start, cu titulatura greșită.
Aliniatul 1 menționa: „Se aprobă trecerea din domeniul public în domeniul privat a terenului în suprafață totală de 29 mp”, în timp ce la aliniatul 2 se menționau următoarele „Se aprobă suplimentarea suprafeței de teren concesionată, cu suprafața de 10 mp, cu prețul concesiunii pentru suprafața suplimentată de 334 euro/mp/25 ani și se recuperează până la data de 14.08.2021. În mare, vorbim despre 3340 de euro, potrivit „Raport” întocmit de Direcția Dezvoltare Locală, atașat proiectului de hotărâre din 31 ianuarie 2019. Numele concesionarului nu era menționat, cel mai probabil, pentru a nu se atrage atenția asupra sa. Se menționa, însă că este vorba despre un contract vechi, prin care se putea suplimenta numărul de metri pătrați.
HCL 99/2003 este modificată, mai apoi, prin HCL 177/64/2004, cu mențiunea că „prețurile de concesionare sunt aplicabile pentru contractele prin care se concesionează terenuri pentru accese secundare sau extinderea construcțiilor existente și se achită la semnarea contractelor.” Foarte interesant este că în septembrie 2004, adică în data când s-au aprobat cele mai sus menționate, Mariana Gutău avea deja toate actele semnate, iar construcția aferentă biroului notarial era deja în picioare.
Extras din codul administrativ:
1) Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia se face prin hotărâre a Guvernului, dacă prin lege nu se dispune altfel.
2) Trecerea unui bun din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale în domeniul privat al acesteia se face prin hotărâre a consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București ori a consiliului local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz, dacă prin lege nu se dispune altfel.
3) În instrumentele de prezentare și motivare ale hotărârilor prevăzute la alin. (1) și (2) se regăsește, în mod obligatoriu, justificarea temeinică a încetării uzului sau interesului public național sau local, după caz.
4) Actele încheiate cu nerespectarea dispozițiilor alin. 3) sunt lovite de nulitate absolută.