Pompierii din 19 județe și municipiul București au fost detașați pe litoral odată cu deschiderea sezonului.
În total, peste 450 de pompieri din 19 de județe ale țării și din municipiul București sunt pregătiți să suplimenteze efectivele de salvatori care derulează acțiuni pe litoralul românesc, în cadrul unor măsuri dispuse la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Pompierii vor acționa, în caz de nevoie, cu ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor și șenilate, prima serie de specialiști din unitățile subordonate IGSU fiind detașată pe litoral de săptămâna trecută, pentru susținerea activităților de prevenire, în cadrul echipelor mixte, constituite cu personal al ISU Constanța. Echipele de specialiști vor fi schimbate la fiecare două săptămâni și își vor desfășura activitatea în perioada iunie – august.
„Controalele de prevenire se vor efectua la unități de turism și de agrement, cu prioritate la cele unde se înregistrează un număr mare de turiști sau la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficiențe privind securitatea la incendiu. De asemenea, se vor avea în vedere și construcțiile sau amenajările destinate organizării concertelor, festivalurilor sau spectacolelor, târgurile tematice, precum și campingurile, taberele școlare sau alte spații cu caracter sezonier.
Totodată, pentru creșterea gradului de siguranță a turiștilor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral, în zonele cu afluență mare de persoane din județul Constanța, au fost operaționalizate 22 puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează:
9 puncte de stingere a incendiilor, în localitățile Urluia/ Adamclisi, Crucea, Ciocârlia, Ovidiu, Valu lui Traian, Stațiunea Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Vama Veche; acestea sunt încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă;
7 puncte de prim ajutor, în localitățile Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche; acestea sunt dotate cu containere, ambulanțe și șenilate;
6 puncte de salvare acvatică, în Portul Turistic Tomis, Lacul Siutghiol (Ovidiu și Baza UMC), Portul Belona (Eforie Nord), Lacul Techirghiol și Portul turistic Mangalia; acestea sunt încadrate fiecare cu o ambarcațiune.
O atenție deosebită este acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe autostrada A2. Astfel, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din cadrul ISU Călărași, ISU Ialomiţa şi ISU Bucureşti-Ilfov. Pentru asigurarea unui răspuns prompt și eficient, mașinile pompierilor vor fi amplasate la km 19, km 35 (punct de lucru permanent), Secția Lehliu Gară, km 105 (punct de lucru permanent) și km 142 (Stația de pompieri Fetești, lângă autostrada A2). În aceste locații se vor regăsi echipaje de stingere cu modul de descarcerare și ambulanțe SMURD”, a transmis IGSU.
Totodată, IGSU a prezentat și un bilanț al acțiunilor efectuate anul trecut, în perioada sezonului estival. Astfel, 2022, au fost 5.445 de intervenții ale echipajelor SMURD, fiind asistate 1.829 de persoane (dintre care 1.232 au fost transportate la spital), la punctele de prim ajutor operaționalizate fiind asistate un număr de 745 de persoane.
Echipajele care au deservit punctele temporare de stingere au intervenit în 360 de cazuri, dintre care 167 incendii, intervenţia operativă a personalului angrenat în misiuni ducând astfel la salvarea a 41 de persoane de la înec. În aceeași perioadă, la nivelul județului Constanța au fost organizate și executate 615 controale de prevenire, în timpul cărora au fost aplicate 4.435 sancțiuni contravenționale, dintre care 3.667 avertismente și 768 amenzi în cuantum de 1.410.200 lei.