Captură video/Kanal D
Captură video/Kanal D

Ex-premierul Victor Ponta a vorbit aseară despre situația economică din țara noastră, care, în opinia sa, se „împletește” direct cu acțiunile președintelui Klaus Iohannis.

Aceasta, pentru că, a explicat Ponta la România TV, președintele țării s-a „amestecat” în activitatea guvernelor de până acum, iar în cei doi ani de mandat la Cotroceni nu a existat o continuitate în ceea ce prvește premierul sau echipa de la conducerea ministerelor.

Ponta a punctat faptul că „anul acesta e mai rău decât anul trecut în ceea ce privește banii”, afirmație explicată prin aceea că „deficitul, adică cât a cheltuit Guvernul, față de cât a încasat, e mult mai mare decât în anul trecut și decât acum doi ani”, însă, a atras atenția acesta, „președintele mi s-a părut că s-a spălat pe mâini cumva, acuma zice ‘Băi, nu știu, acum e treaba lui Ciolacu, să nu se atingă de vreun salariu, să nu spună că nu sunt bani’”.

În România nu merg bine lucrurile și domnul Ciucă, un om de bun simț, n-avea nicio treabă cu conducerea guvernului. Bine că a plecat din funcție, că altfel, e un om de bun simț, dar nu se pricepe. A fost ca un măr otrăvit dat lui Ciolacu: profesorii erau în stradă, personalul medical la fel, polițiști, administrație publică, o mulțime de lucruri, economia, toți producătorii români omorâți de importuri, inflația.

Problema numărul unu a guvernului Ciolacu e partea economică, iar dacă anul ăsta mai facem o gaură de 20 de miliarde, și n-are cum s-o oprească Ciolacu, că-i vin din urmă, anul viitor nu putem să continuăm așa. (…)

Sper să îl lase pe Ciolacu în noua echipă să ia niște măsuri care sunt absolut necesare, și anume: sprijină producătorii români, redu evaziunea fiscală, redu birocrația, adu mai mulți bani la buget. Altfel, nu o să ai bani. Intențiile sunt foarte bune, eu cred că orice nou guvern care vine, nu contează care, vine cu intenții bune, dar dacă n-ai bani rămâi cu intențiile și începi să dai din colț în colț. (…)

Sper să-l lase pe Ciolacu, sper să lase guvernul, dar, de data asta, e adevărat că nu e guvernul lui, nu e de la PNL. Au fost trei guverne PNL: Orban, Câțu și Ciucă. Să-l lase în pace să redreseze puțin partea economică, pentru că altfel va fi foarte rău, iar moștenirea domnului Iohannis nu poate să o arunce toată pe Ciolacu. (…)

Nu știu dacă îl interesează neapărat, dar așa mi s-a părut, că vrea să descarce iarăși totul și cumva să se spele, cum se spune, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase nouă ani. Nu-i corect și nu cred că-i corect apropo de anul viitor, pentru că anul viitor românii trebuie să-și aleagă un președinte, de data asta uitându-se la modelul Iohannis. Anul viitor poate că românii își vor alege un alt model de președinte. (…)

Prima mea întâlnire cu domnul Iohannis, după alegerile din 2014, era deja președinte, eu prim-ministru, și într-un fel i-am zis ‘Știți, domnu’ președinte, aveți un mare avantaj, tot ce e bine în România o să se contabilizeze la dumneavoastră, tot ce e rău la mine’. Nu cred că a înțeles ce am vrut eu să-i transmit. M-a dat jos și pe mine, după a schimbat nouă premieri, Ciolacu este al nouălea prim-ministru, eu tot spun ca oamenii să nu uite: Ponta, Cioloș, Grindeanu, Tudose, Dăncilă, Orban, Câțu, Ciucă și Ciolacu. Toți nouă până la urmă schimbați de domnul Iohannis. Lasă-ne și pe noi acuma, gata, nu mai încerca cu guvernul tău, lasă-ne să avem grijă de România”, a arătat Ponta pentru sursa citată.

Însă, a subliniat acesta, șeful statului nu ar fi interesat decât de problemele sale:

Eu cred că interesul domnului Iohannis acum este de a-și termina liniștit mandatul și de a pleca la o funcție internațională, nu stă el în România, că suntem prea proști noi pentru el, nu-l merităm. Deci cred că asta-l interesează. Din acest motiv, o să meargă, o să spună din nou că noi facem orice pentru Ucraina, mă rog, ce trebuie spus ca să te promoveze la nivel internațional”.

Articolul precedentEXCLUSIV zin.ro – România a ajuns deja ”ca Grecia”? Condiționalitățile din PNRR conduc către austeritate
Articolul următorSute de pompieri, detașați pe litoral