Inscripție suplimentară pe statuia lui Octavian Goga din Iași

„Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României, întrucât a fost militant fascist și antisemit”

Pe statuia poetului și omului politic Octavian Goga din Iași, inaugurată pe 1 aprilie (la 140 de ani de la nașterea acestuia) de primarul Mihai Chirica, a fost montată o plăcuță cu inscripția „Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României întrucât a fost militant fascist și antisemit”, potrivit imaginilor postate de istoricul Adrian Cioflâncă, relatează G4Media.

La 1 aprilie 2021, primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a dezvelit un bust al lui Octavian Goga, politician acuzat de antisemitism, despre care istoricul Ilarion Țiu a scris că a fost înmormântat cu zvastica nazistă pe piept.

Mai mult, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România, Elie Wiesel, afirma la acel moment într-o luare de poziție transmisă G4Media.ro că, în calitate de om politic, Goga a promovat politicile profasciste, iar administrația locală ar trebui să menționeze acele date din biografia sa, din respect față de victimele progromului din 1941.

De asemenea, Alexandru Muraru, reprezentantul Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, a declarat în aprilie pentru G4Media că a avertizat autoritățile locale despre trecutul lui Goga și a primit asigurări că bustul fie va fi îndepărtat, „fie va fi menționată vizibil și foarte amănunțit activitatea antisemită și persecutorie” a acestuia.

Demarcație între opera lui Goga și cariera politică

Primarul Chirica a declarat la acel moment că pe Goga „nu ar trebui să-l legăm de cariera lui politică (…) am omagiat omul de cultură și doar atât”. În acest context nu ar trebui să ne mire dacă peste ceva vreme, opera literară a lui va fi scoasă din curricula școlară, tocmai din cauza carierei politice.

„Nimeni nu contestă valoarea omului de cultură Octavian Goga, este poetul nostru, dar trebuie să avertizăm că valoarea culturală nu este o scuză pentru greșelile politice. Comuniștii au ascuns latura fascistă a unor personalități culturale, au ascuns și pagini din istorie care nu sunt o mândrie pentru noi, românii. Eu nu judec, nu pot și nu vreau, dar las românii să tragă concluzia care cred că este corectă”, a explicat primarul Mihai Chirica, pentru libertatea.ro, citat de Evenimentul Zilei.

Statuile reginei Victoria și reginei Elisabeta a II-a, dărâmate în Canada

Articolul precedentLegea CCR rămâne nemodificată, iar Ana Birchall enumeră realizările actuale: „Au fost legiferate Ziua Alegătorului, Ziua Lecturii și altele”
Articolul următorPrimăria Ploiești întreabă cetățenii dacă vor să le scumpească gigacaloria…