Sursă foto: Youtube ( captură video)

Președintele PNL Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu au avut astăzi, 3 iunie, o întâlnire la Guvern, unde au discutat despre pachetul legilor siguranței naționale, informează stiripersurse.ro.

Ciolacu a insistat, potrivit sursei citate, să se introducă un mandat de 5 ani pentru șefii serviciilor secrete, în prezent aceștia neavând un mandat limitat. Ei pot fi schimbați de Parlament sau de președintele țării.

De asemenea, mandatul de cinci ani propus de liderul PSD ar corespunde cu durata mandatului prezidențial, fiind cunoscut faptul că la schimbarea președintelui se schimbă și șefii serviciilor secrete.

Șeful SRI poate fi demis mai uşor de preşedintele României

Potrivit proiectelor referitoare la securitatea națională, discutate în coaliția de guvernare, ofițerii SRI pot fi audiați sau reținuți doar de anumiți procurori desemnați.

Totodată, șeful SRI poate fi demis mai ușor de președintele României, iar Parlamentul nu mai poate iniția demiterea acestuia. Mai mult, SRI va deveni autoritatea națională în domeniul interceptării comunicațiilor.

Procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua o anchetă doar după ce președintele CSAT, care este șeful statului, aprobă acest lucru.

În momentul de față, SIE și SRI sunt în subordinea Parlamentului, iar SPP și STS se află în subordinea președintelui României.

Astăzi, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a criticat USR pentru criticile aduse la legile siguranței naționale. Acesta a menționat faptul că nu se poate face o dezbatere pe tema siguranței naționale pe „cioturi de text.”

„Un proiect de lege sau mai multe proiecte de lege, din orice domeniu, care nu au ajuns la o formă matură şi închegată nu pot reprezenta o bază serioasă de discuţii. Am mai văzut, de exemplu, acelaşi model de falsă-discuţie în legătură cu <<încorporarea obligatorie>>. Totul neoficial, doar din zvonuri. Şi nu a ieşit nimic bun de acolo, doar mai multă panică pe fondul unui război”, a scris purtătorul de cuvânt pe o rețea de socializare.

Citește și articolul: Este oficial. Pachetul de legi privind securitatea națională va fi trimis în Parlament

Articolul precedentCazare în Costinești: ”Dacă vrei să te primim și la anul, nu pleca acasă cu prosopul”
Articolul următorNoua faună a Capitalei. Un cartier a fost invadat de șerpi
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.