Termocentrala Mintia, scoasă la vânzare

Săptămâna viitoare va fi aprobat prețul la care va fi vândută termocentrala.

Termocentrala Mintia va fi scoasă la vânzare prin licitație în luna mai, a anunțat administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, Emil Gros. Valoarea de piață a activului depășește 100 milioane de euro. Există și o valoare, de lichidare, de doar 60 milioane de euro. Potrivit administratorului judiciar, cel târziu săptămâna viitoare, creditorii vor aproba regulamentul și modalitatea de vânzare, dar și prețul la care va fi vândută termocentrala. În vara anului 2021 a fost disponibilizat personalul,  termocentrala fiind trecută în conservare, iar ulterior intrând în proces de închidere. Termocentrala Mintia nu mai funcționează din martie anul trecut.

Termocentrala Mintia Deva, parte a falimentarului Complex Energetic Hunedoara, a intrat oficial în conservare, fiind oprită încă din luna februarie 2021. Centrala a fost construită acum mai bine de jumătate de secol.

Istoria termocentralei Mintia

Centrala a fost pusă în funcțiune, etapizat, începând cu anul 1969. Treptat, a ajuns la o putere instalată de 1.285 MW în 5 grupuri de condensație de 210 MW fiecare și un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur. Combustibilul principal utilizat este huila din Valea Jiului, transportat pe calea ferată. Pentru aprindere, era folosit gazul natural. De-a lungul ultimilor ani, producția de energie electrică a centralei a scăzut permanent, pe fondul problemelor financiare, ceea o mai ținea în viață fiind un act normativ prin care, până în 2020, ea și centrala Paroșeni au primit servicii de sistem plătite de la Transelectrica. În cursul anului 2019, producția de energie electrică a celor două centrale ajunsese, la medie, la doar 62.000 MWh lunar.

Studiu: Tinerii din Iași sunt cei mai fericiți din România

Articolul precedentZelenski, despre sutele de copii uciși în război: ”Pentru ce? Cu ce au ameninţat aceşti copii statul rus?”
Articolul următorPeste 50.000 de turişti au petrecut weekend-ul de 1 Mai pe litoral