Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

În aproximativ trei săptămâni, peste 47 de tone de deșeuri din plastic au fost scoase din cea mai mare rezervație marină protejată din America, arată The Guardian.

O expediție desfășurată pe durata a 24 de zile a dus la curățarea a 10 km de țărm, în atolii și insulele monumentului național marin Papahānaumokuākea, situat în insule hawaiene din nord-vest.

Echipa, condusă de o organizație non-profit, cu sprijin din partea agențiilor de stat, a colectat mai mult de 47 de tone de deșeuri care reprezintă un pericol pentru animale, cum ar fi uneltele de pescuit abandonate, numite și ”plase fantomă”.

În prima zi am întâlnit o focă în vârstă de patru ani, care avea o plasă de pescuit înfășurată în jurul gâtului”, a declarat Kevin O’Brien, președintele Papahānaumokuākea Marine Debris Project, organizația non-profit care a condus echipa.

O’Brien a precizat că echipajul a reușit să scoată plasa, adăugând că este o rutină pentru ei să dea peste animale prinse în deșeuri.

Cantitatea de deșeuri se va tripla în următorii ani

Rezervația marină, situată la peste 200 km de Honolulu, reprezintă un habitat crucial pentru focile pe cale de dispariție, precum și pentru broasca testoasă verde, dar și pentru 14 milioane de păsări marine. Cu toate acestea, curenții oceanici aduc foarte mult gunoi din Pacific.

Se estimează că 11 milioane de tone de deșeuri de plastic ajung în oceanele lumii în fiecare an, cantitate care se preconizează că se va tripla în următorii 20 de ani. Cercetările au sugerat că peștii pot căuta în mod activ resturi de plastic, deoarece piesele pot mirosi similar cu prada, iar în Hawaii unii pești încep să consume plastic la câteva zile de la naștere.

Sute sau mii de kilograme de plastic, adunate de o singură organizație

Expediția, organizată de proiectul Papahānaumokuākea Marine Debris Project, cu sprijinul statului Hawaii, implică un echipaj care merge pe țărm, adunând uneori sute sau mii de kilograme de deșeuri.

Deși efectele poluării se văd zilnic, O’Brien rămâne optimist, datorită eforturilor de reducere a deșeurilor de plastic din întreaga lume și pentru că (încă) există astfel de expediții, axate pe curățenie.

Articolul precedentCât de liberă e presa, de Ziua Mondială a Libertății Presei?
Articolul următorConstanța, plină de cluburi, turiști și amenzi
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time