Guvernul britanic a anunțat că până în 2050, Marea Britanie va construi șapte centrale nucleare și va miza, totodată, pe energia eoliană pe mare. Decizie vine în contextul în care majoritatea statelor europene au decis să se rupă de gazul rusesc, după invazia asupra Ucrainei.
Ministrul britanic al Economiei Kwasi Kwarteng a declarat, duminică, faptul că nu își dorește să trăiască într-o lume în care „depindem de hidrocarburile rusești.”
Altfel spus, săptămâna viitoare, guvernul britanic va avea mai multe discuții cu privire la strategia pentru reducerea dependenței energetice a Marii Britanii și pentru a atinge obiectivul de zero emisii până în 2050.
„Guvernul este tot mai conştient că am putea face mai mult în domeniul nuclear”
Marea Britanie va avea şase sau şapte situri nucleare. Acest lucru nu se va produce în următorii doi ani, dar cu siguranţă este ceva la care putem aspira”, a declarat ministrul, potrivit Sunday Telegraph, citat de Agerpres.
Totodată, în următorii opt ani, Marea Britanie s-a angajat să construiască cel puțin două centrale, pe lângă reactoare nucleare mici. Mai mult, centralele eoliene tereste nu vor reprezenta un punct forte în această strategie deoarece există o „opoziție locală” față de aceste tehnologii.
Reamintim că Marea Britanie a interzis importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului. De asemenea, și Lituania a anunțat că renunță definitiv la importurile de gaz rusesc pentru consumul intern, devenind astfel prima țară europeană care obține independența energetică de Rusia. Întregul consum energetic al țării se va face pe bază de gaz lichefiat.
„Începând din această lună – fără gaz rusesc în Lituania. Dacă noi putem să o facem, atunci și restul Europei poate”, a scris pe Twitter președintele țării, Gitanas Nauseda.
Statele Unite ale Americii au renunțat, de asemenea, la gazul rusesc după atacul asupra Ucrainei, dar nu și UE care se aproviziona cu aproape 40% cu gaz rusesc în urmă cu un an.
Pe 23 martie, Vladimir Putin a anunțat că Federația Rusă va accepta plata pentru gazul furnizat țărilor europene doar în ruble rusești.
Citește și: Pandemia de Covid-19 nu a trecut. Marea Britanie propune a patra doză de vaccin