Radu Mazăre, condamnare la cinci ani cu executare în dosarul Polaris

Decizia ICCJ este definitivă, iar pe lângă condamnare, fostului edil i s-a dispus și confiscarea unei părți din avere

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat, definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și conflict de interese în Dosarul Polaris, transmite Agerpres. De asemenea, instanța a dispus și confiscarea de la Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky (al doilea inculpat în acest dosar) a câte 3,4 milioane de lei. Radu Mazăre este deja închis, fiind condamnat, în februarie 2019, la nouă ani cu executare în dosarul „Retrocedărilor ilegale” de terenuri și plaje din Constanța și Mamaia.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată în acest dosar pe 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese (12 acte materiale).

În martie 2019, Mazăre a primit o condamnare la instanţa de fond de 9 ani şi 10 luni de închisoare, pedeapsă scăzută în apel de Instanţa supremă la 5 ani, după ce judecătorii l-au achitat pe fostul primar pentru o parte din infracţiuni. În acelaşi dosar, omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky a fost condamnat la 5 ani închisoare pentru complicitate la luare de mită, decizie care a rămas definitivă și la ÎCCJ. De asemenea, fostul deputat PSD Eduard Stelian Martin, asociat şi administrator în fapt al companiei Polaris, a fost achitat. Acesta primise la instanţa de fond o condamnare de 5 ani şi jumătate de închisoare.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 2006-2009, Radu Mazăre cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro și primit circa 1.000.000 euro și 2.472.303,8 lei de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.

De asemenea, Radu Mazăre mai este acuzat că în perioada 2008-2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la POLARIS M HOLDING,  al cărei asociat și administrator în fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.

Potrivit G4Media, ÎCCJ a admis apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupție şi de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan, Strutinsky Sorin Gabriel, S.C. Polaris M Holding S.R.L., Martin Eduard Stelian, Harpalete Doru Aurelian, Tolea Tudoriţa, Oprea Sorina Laura, Mutalâp Ghiulnihal și Pavel Alina împotriva sentinţei penale nr.187 din data de 3 mai 2019 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr.4453/1/2015.

Primăria Constanța a scăpat de plata penalizărilor către firma de salubrizare, în instanță

Articolul precedentMinistrul de Externe al Franței vine în Bucureşti: “Granițele voastre sunt și granițele noastre”
Articolul următorGhinea: „Hai cu PNRR-ul agricol la Bruxelles, mototoilor!”